Povstalci před začátkem příměří mohutně útočí na Mariupol i Debalceve

Proruští povstalci na východě Ukrajiny

Proruští povstalci na východě Ukrajiny Zdroj: ctk/AP

Jednotky separatistů útočí na armádní pozice u azovského přístavu Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny. Do bojů jsou nasazeny tanky a dělostřelectvo. Podle ukrajinského ministerstva obrany dostali vzbouřenci rozkaz vztyčit nad Mariupolem svůj prapor do neděle, kdy má na východě Ukrajiny vstoupit v platnost dohoda o příměří. Trvalému ostřelování je vystaveno také město Debalceve, které hoří a hrozí mu úplné zničení.

O útoku informovaly ukrajinské zpravodajské servery a zprávu potvrdilo i velení doněckých vzbouřenců. Povstalci podle serveru Cenzor nasadili do bojů značné síly a snaží se vytlačit vládní jednotky od obce Šyrokyne, kterou armáda dobyla při nedávné ofenzivě. Na stupňující ofenzivu upozornil i ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Přístupy k Mariupolu brání ukrajinský dobrovolnický prapor Azov, který zatím podle Kyjeva drží své pozice asi 15 až 20 kilometrů východně od města. Obyvatelé Mariupolu propadají panice. „Třesou se skla, pálí ze všech zbraní, z děl, baterií Grad, raketometů,“ cituje povstalecká agentura Novorossija jednoho z obyvatel Mariupolu.

Kritická podle ukrajinských i ruských médií zůstává situace také v železničním uzlu Debalceve, kde se z obklíčení marně snaží probít několik tisíc ukrajinských vojáků. Podle ukrajinských vojenských expertů může situace právě v této části fronty rozhodnout o osudu nedělního příměří.

Debalcevská radnice dnes vyslala volání o pomoc, celé město hoří a hrozí mu zničení. Šéf městské policie Vjačeslav Abroskyn uvedl, že povstalci ostřelují Debalceve ze všech zbraní. „Separatisté jsou odhodláni město zničit. Trvalému ostřelování jsou vystaveny obytné čtvrti, přímý zásah dostala městská policejní správa. Město je v plamenech,“ napsal Abroskyn.

Záběry bojiště kolem Debalceve ze špionážního dronu:

Povstalci přitom dnes oznámili, že město ostřelovat nebudou. Nehodlají ale prý umožnit ukrajinským vojákům z debalcevského sevření volný odchod. „Čeká je nejspíš smrt hladem. Ostřelovat je nebudeme, ale z obklíčení je nepustíme. Proč bychom to dělali?“ řekl dnes na tiskové konferenci v Doněcku mluvčí povstaleckých jednotek Eduard Basurin.

Podle situační zprávy ukrajinské armády vojáci všechny pozice v obklíčeném městě drží a útokům vzbouřenců odolávají. „Všechny útoky byly odraženy, vojáci úspěšně brání svá stanoviště,“ oznámilo velení protipovstalecké operace. Klíčová komunikace spojující Debalceve s ukrajinským Artemivskem je pro armádu průchodná, k městu se údajně stahují ukrajinské posily.

Situace kolem ukrajinského města DebalceveSituace kolem ukrajinského města Debalceve | Reprofoto liveuamap.comSituace kolem ukrajinského města Debalceve (červenou barvou je označené území separatistů).

Některá ukrajinská i západní média dnes upozornila na část minského dokumentu, která vypočítává druhy zbraní podléhající stažení z bojové zóny. Jsou mezi nimi i raketomety Tornado S, což jsou zbraně zařazené do výzbroje ruské armády teprve v roce 2012.

Podle ruských i západních expertů Moskva tyto systémy zatím nedodala žádné zahraniční armádě. Minský protokol tak mimoděk vyvrací tvrzení Ruska, že separatistům zbraně nedodává. „O čem budete lhát nyní, pánové?“ ptá se na Facebooku bývalý ruský vicepremiér a dnes vyhlášený kritik Kremlu Boris Němcov.

V Donbasu bojují desítky tisíc vojáků

Poradce ukrajinského ministra obrany Anton Heraščenko dnes v Kyjevě oznámil, že na východě Ukrajiny je do bojů s povstalci nasazeno 50 tisíc ukrajinských vojáků a důstojníků. Přímo na frontě podle něj operuje 15 tisíc příslušníků ukrajinských ozbrojených sil.

Údaje o počtech povstaleckých bojovníků nejsou známy. Podle ukrajinského serveru 112 je podporuje na 10 tisíc ruských vojáků. V sousední Rostovské oblasti má navíc Rusko v záloze deset praporů, z nichž každý má 400 a 600 mužů.