Povstalci v Iráku blokují mobily, bojí se informátorů

Přehlídka povstalců po dobytí města Mosul (11. června 2014)

Přehlídka povstalců po dobytí města Mosul (11. června 2014) Zdroj: CTK

Radikálové z organizace Islámský stát zablokovali mobilní síť v dvoumilionovém iráckém městě Mosul. Tvrdí, že informátoři s pomocí mobilů informují nepřátelskou koalici o pohybu lidí z IS. Hackeři ze skupiny, která si říká Syrská elektronická armáda (SEA), o sobě dali znovu vědět, když napadli několik britských listů a rovněž kanadskou vysílací společnost CBC.

Mezi jejich „oběti“ patří listy Daily Telegraph, Independent a Evening Standard. Na stránce elektronického vydání CBC se objevovala do devíti hodin místního času připomínka o napadení stránky. Redakce Telegraphu přiznala problémy, ale ujistila uživatele, že jejich data nebyla útokem nijak ohrožena.

SEA na svém twitterovém účtu zveřejnila text „Šťastný Den díkůvzdání, doufáme, že jsme vám nechyběli! Tisku: Prosím, nepředstírejte, že IS jsou civilisté“.

Není to přitom první akce syrských hackerů. Loni například napadli twitterový účet agentury AP a zveřejnili na něm podvrženou informaci o útoku na Bílý dům a zranění prezidenta Baracka Obamy. Vedení Twitteru po této akci zpřísnilo bezpečnostní opatření.

S komunikační technikou má problémy IS. Domnívá se, že jeho nepřátelé prostřednictvím mobilů poskytují informace o pohybu a činnosti členů IS. Mosul padl této organizaci do rukou v červnu bez boje. Vůdce IS abú Bakr Bagdádí právě odtud v červenci vyhlásil chalífát na severu Iráku a Sýrie.

Když dnes IS zablokovala mobilní síť, nastal v Mosulu chaos a město je podle svědků ochromeno. Mnoho podniků je mimo provoz, informace mají jen ti, kteří se dostanou k internetu.

Spojené státy v srpnu daly dohromady koalici a začaly irácké armádě proti IS pomáhat leteckými operacemi proti IS. IS se snaží oblasti, které vojensky ovládá, také spravovat. Jeho lidé řídí dopravu, spravují silnice a řídí místní úřady. Ochromení mobilní sítě jde podle agentury AP proti principu Islámského státu, jímž je zajistit místnímu obyvatelstvu služby i správu. IS ale zasahuje do života lidí mnohdy více, než si přejí. V syrské provincii Rakka například změnil školní osnovy a z těch původních vyřadil předměty jako je filozofie, chemie a fyzika. Prosazuje hlavně výuku náboženství.