Právníci Rady Evropy budou zkoumat i polský zákon o policejním sledování

Polská premiérka Beata Szydlová

Polská premiérka Beata Szydlová Zdroj: CTK

Právní experti Rady Evropy z takzvané Benátské komise, která minulý týden vytkla polské vládě kroky omezující ústavní soud země, mají nyní v úmyslu zaměřit se na další zákon schválený konzervativním kabinetem. Jde o předpis upravující policejní sledování. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na mluvčího komise Panose Kakaviatose.

Kabinet premiérky Beaty Szydlové, který vzešel z říjnových voleb, nechal zmíněný právní akt věnovaný práci policie schválit parlamentem v prosinci. Euroskeptická strana Právo a spravedlnost (PiS) Szydlové získala v zákonodárném sboru nadpoloviční většinu a může vládnout sama a pohodlně schvalovat zákony.

Kakaviatos uvedl, že komise bude nyní právní předpis o policejním sledování zkoumat a názor na něj potom oznámí během svého zasedání, které je plánováno na 10. a 11. června. Zmíněný zákon podle kritiků rozšiřuje přístup vlády k internetovým datům a dává policii a tajným službám rozsáhlejší pravomoci ke sledování. Jde i o jeden z několika normativních aktů, které vyvolaly nevoli nejen u polské opozice, ale také v Evropské unii.

Oslabování demokracie

Benátská komise minulý týden v pátek varovala, že kroky nové polské konzervativní vlády vůči ústavnímu soudu země „oslabují demokracii, respektování lidských práv a právní stát“.

Komise kritizovala jako neústavní volbu nových členů ústavního soudu v předchozím i nynějším parlamentu. Nelíbí se jí ani novela ústavního zákona prosazená vládou Szydlové, podle níž by nejvyšší soudní instance v zemi měla rozhodovat za účasti nejméně 13 z celkem 15 soudců, a navíc dvoutřetinovou většinou, přičemž dosud stačilo devět soudců a prostá většina. Podle expertů Rady Evropy to může učinit ústavní soud neefektivní.