Předvolební násilí v Pákistánu nebere konce. Atentátníci zabili nejméně 128 osob

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Nejméně 128 mrtvých si podle nové bilance vyžádal sebevražedný pumový útok, jehož terčem bylo předvolební shromáždění v provincii Balúčistán na jihozápadě Pákistánu. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AFP. Dalších 45 lidí bylo při útoku zraněno. Předchozí informace uváděly, že při útoku přišlo o život 85 lidí a že terčem sebevraha byl konvoj jednoho z kandidátů.

K útoku, který je nejkrvavější za poslední rok, se přihlásil takzvaný Islámský stát (IS), který ale neposkytl žádné podrobnosti ani důkazy svého tvrzení.

Jde už o druhý dnešní útok spojený s volbami, které se mají konat 25. července. Dopoledne zahynuli čtyři lidé při útoku na předvolební konvoj v severopákistánském městě Bannu.

Útok v Balúčistánu se stal ve městě Mastung, ležícím asi 40 kilometrů od provinční metropole Kvéty. Jedním z terčů útoku byl kandidát na poslance, který byl po výbuchu v kritickém stavu, a v nemocnici svým zraněním podlehl.

V Pákistánu panuje zvýšené napětí provázející dnešní návrat bývalého premiéra Naváze Šarífa z Británie, kam se uchýlil poté, co ho nejvyšší soud loni sesadil z funkce a v nepřítomnosti odsoudil za korupci k deseti letům vězení. Ihned po příletu byl zatčen i s dcerou Marjam, která byla rovněž v nepřítomnosti odsouzena na sedm let vězení.