Premiér Fico dále likviduje soukromé důchodové spoření

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: ctk

Slovenská levicová vláda Roberta Fica pod tlakem reformuje důchodový systém. Každý rok jí v systému chybí zhruba 1,8 miliardy eur, což je více než dvě procenta slovenského HDP. Díru se kabinet rozhodl alespoň z části zalepit dvěma způsoby. Obere o půl miliardy eur soukromé důchodové společnosti, kterým skoro 1,5 milionu Slováků posílá devět procent ze mzdy v rámci takzvaného druhého důchodového pilíře.

Od září bude tento podíl jen čtyři procenta ze mzdy, zbylých pět procent půjde do státního průběžného pilíře, rozhodl slovenský parlament. Fico tak pokračuje v předchozích krocích, kterými se snažil druhý pilíř zadusit a peníze posílané do soukromých fondů přesměrovat zpátky do rukou státu.

K tomu se vláda rozhodla reformovat i chronicky deficitní průběžný pilíř státních důchodů. Postupně se do roku 2018 přejde na valorizaci důchodů jen podle inflace. Odpadne zvyšování penzí v závislosti na růstu reálné mzdy. Od roku 2017 začne platit nový způsob prodlužování věku pro odchod do důchodu. Ten se bude nově řídit očekávanou střední dobou dožití Slováků bez pevné hranice důchodového věku. Levicový kabinet v podstatě kopíruje podobné kroky, které v Česku prosadila pravicová vláda a jsou terčem kritiky české levice.

Pro druhý pilíř důchodového spoření teď nadchází kritický okamžik. Od září do konce příštího ledna budou mít klienti důchodových společností možnost ze systému vystoupit a zase posílat celé důchodové pojištění státu. Vláda spoléhá na to, že část Slováků si po snížení povinných příspěvků do fondů řekne, že s takovými částkami si na slušný důchod nenaspoří, a z fondů odejdou. Do karet jí budou hrát i mizerné výnosy fondů, které i v dynamické investiční strategii dosahují zhruba dvou procent ročně.

Fico v minulosti zkusil Slováky pro přestup nalákat dvakrát. Z jednoho a půl milionu klientů však přetáhl jen 150 tisíc. „Pokud tentokrát bude odchod masivnější, už to pro druhý pilíř bude velký problém,“ myslí si Peter Goliáš ze slovenského Institutu pro ekonomické a sociální reformy.

Důchodová reforma k nezaplacení

Další ránu fondům připravila Ficova vláda tím, že vstup do druhého pilíře už nebude pro nově příchozí na trh práce automaticky povinný. „Dobrovolně se pro vstup do fondů rozhodne tak deset procent mladých lidí,“ říká Goliáš. To dál podkope význam druhého pilíře.

Slovenský druhý důchodový pilířSlovenský druhý důchodový pilíř | E15

Vláda nicméně chce vzbudit zdání, že důchodové spoření úplně zlikvidovat nechce. Umožnila opozici prosadit postupné zvyšování příspěvku do fondů po roce 2017 až na šest procent ze mzdy v roce 2024. V září chce začít pracovat na ústavním zákoně, který má penzijní systém definitivně stabilizovat.

Autor je redaktorem časopisu Profit