Přes 60 milionů lidí letos muselo opustit své domovy, odhaduje OSN

Uprchlický tábor nedaleko kurdského Erbílu

Uprchlický tábor nedaleko kurdského Erbílu Zdroj: ctk/ap

Počet lidí, kteří byli nuceni kvůli válkám, násilí, pronásledování a z dalších důvodů opustit své domovy, letos poprvé přesáhne 60 milionů. Uvedl to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Hlavním důvodem nárůstu migrantů je válka v Sýrii.

„Poté, co v letošním roce přeplul Středozemní moře již téměř milion lidí a konflikty v Sýrii a na dalších místech dál působí obrovské lidské utrpení, bude rok 2015 pravděpodobně svědkem překonání veškerých předchozích rekordů týkajících se lidí nucených žít mimo své domovy,“ konstatoval UNHCR.

V minulém roce počet osob donucených opustit své domovy, dosáhl 59,5 milionu. Dnešní zpráva UNHCR naznačuje, že letos toto číslo „výrazně přesáhne 60 milionů“. Znamená to, že každý 122. člověk na naší planetě bude patřit k těm, kteří byli vyhnáni z domovů, dodal úřad.

Migrační krize v Evropě, která je nejhorší od druhé světové války, se v údajích za první polovinu roku odráží jen částečně

UNHCR ve své zprávě zveřejnil čísla týkající se migrace za první polovinu letošního roku. Mezi lidmi, kteří byli nuceni opustit své domovy, bylo podle UNHCR 34 milionů takzvaných vnitřních uprchlíků, tedy lidí, kteří odešli z domovů, ale zůstali ve své vlasti.

Dalších 20,2 milionu migrantů žilo letos v červnu v cizích zemích, přičemž 4,2 milionu tvořili běženci vyhnaní válkou v Sýrii, sdělil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Mezi skupinami lidí vyhnaných z domovů jsou podle UNHCR ještě žadatelé o azyl a lidé bez státní příslušnosti.

UNHCR přitom upozorňuje, že migrační krize v Evropě, která je nejhorší od druhé světové války, se v údajích za první polovinu roku odráží jen částečně, protože počet migrantů proudících do Evropy se v druhé polovině roku 2015 výrazně vystupňoval.