Při havárii letadla z Česka do Moskvy zahynuli čtyři lidé

Havárie letadla na letišti v Moskvě

Havárie letadla na letišti v Moskvě Zdroj: profimedia.cz

Čtyři mrtvé si dnes vyžádala havárie ruského dopravního letadla, letícího z Pardubic do Ruska, na moskevském letišti Vnukovo. Stroj typu Tu-204, na jehož palubě byla jen osmičlenná posádka, vyjel z přistávací dráhy, rozlomil se a začal hořet. (Foto Profimedia)
Zbylí čtyři členové posádky byli při havárii podle ruského ministerstva pro mimořádné situace zraněni. České ministerstvo zahraničí zatím nemohlo potvrdit, zda byl na palubě český občan.  (Foto Profimedia)
Příčinou havárie byla zřejmě chyba pilotů. Podle prvních zjištění vyšetřovatelů letadlo prudce přistálo a vyjelo z přistávací dráhy, rozpadlo se na tři části a začalo hořet. Jeho trosky také zablokovaly přilehlou dálnici v obou směrech.  (Foto Profimedia)
Havarovaný letoun Tu-204 patřil ruské společnosti Red Wings Airlines, jejímž majitelem je ruský oligarcha Alexandr Lebeděv, který mimo jiné vlastní 49 procent akcií německých aerolinek Blue Wings, část akcií deníku Novaja Gazeta a má podíly v několika britských denících. (Foto Profimedia)
Na letišti v Pardubicích potvrdili, že let společnosti Red Wings z Pardubic v 10:20 mířil na moskevské letiště Vnukovo. Podle serveru Lenta.ru šlo o let WZ 9298. „Do Pardubic přivezli cestující, zpátky se letadlo vracelo prázdné. Při odletu z Pardubic byl letoun zcela v pořádku,“ řekl ředitel mezinárodního civilního letiště Vít Málek.  (Foto Profimedia)
5
Fotogalerie
Čtyři mrtvé si dnes vyžádala na moskevském letišti Vnukovo havárie ruského dopravního letadla, které přiletělo z Pardubic. Stroj typu Tu-204, na jehož palubě byla jen posádka, vyjel z přistávací dráhy, rozlomil se a začal hořet. Další čtyři členové posádky byli při havárii podle ruského ministerstva pro mimořádné situace zraněni. České ministerstvo zahraničí uvedlo, že na palubě stroje s největší pravděpodobností nebyl Čech.

Zatím není jasné, kolik členů posádky na palubě bylo. „Podle dokumentace, kterou nám před odletem předali, bylo na palubě deset osob,“ řekl ředitel pardubického mezinárodního letiště Vít Málek. Ruská média odvolávající se na místní ministerstva vnitra a pro mimořádné situace zveřejnila seznam osmi členů posádky, z nichž čtyři zahynuli (dva na místě a dva v nemocnici) a další čtyři jsou s vážnými zraněními hospitalizováni.

Jak uvedla agentura Interfax s odvoláním na blíže neupřesněný zdroj, kromě osmi členů posádky se nikoho jiného v troskách letadla najít nepodařilo. „Na let se skutečně mohlo zaregistrovat deset lidí, ale letělo jich jen osm,“ upozornil dle ruské agentury neupřesněný zdroj.

Příčinou havárie byla zřejmě chyba pilotů. Podle prvních zjištění vyšetřovatelů letadlo prudce přistálo a vyjelo z přistávací dráhy, rozpadlo se na tři části a začalo hořet. Jeho trosky také zablokovaly přilehlou dálnici v obou směrech. Letiště Vnukovo bylo na několik hodin uzavřeno stejně jako přilehlá dálnice.

Na letišti v Pardubicích potvrdili, že let společnosti Red Wings z Pardubic v 10:20 mířil na moskevské letiště Vnukovo. Podle serveru Lenta.ru šlo o let WZ 9298. „Do Pardubic přivezli cestující, zpátky se letadlo vracelo prázdné. Při odletu z Pardubic byl letoun zcela v pořádku,“ řekl ředitel mezinárodního civilního letiště Vít Málek.

„Zatím není potvrzeno, že by na palubě letadla TU-204 byl také český občan,“ řekl Karel Šrol z tiskového odboru ministerstva.

Havarovaný letoun Tu-204 patřil ruské společnosti Red Wings Airlines, jejímž majitelem je ruský oligarcha Alexandr Lebeděv, který mimo jiné vlastní 49 procent akcií německých aerolinek Blue Wings, část akcií deníku Novaja Gazeta a má podíly v několika britských denících. Podle internetové encyklopedie Wikipedie společnost pod názvem VARZ-400 začala fungovat již od roku 1999. Současná Red Wings chce poskytovat nízkonákladové lety prostřednictvím osmi strojů Tu-204, nových i opotřebených. Do budoucnosti plánuje koupit Airbus. Od letošního roku nabízí charterové lety také do zahraničí včetně České republiky.

Stroj Tu-204 je ruský dvoumotorový dopravní letoun z počátku 90. let. První prototyp vyletěl 2. ledna 1989 a od následujícího roku začaly stroje Tu-204 létat na civilních linkách.

Kvůli politickým změnám v bývalém sovětském bloku na počátku 90. let se omezila poptávka po letadlech Tu-204 a stroj se začal dodávat z Ruska do zahraničí až koncem 90. let. Letoun je podle Wikipedie svým určením a vlastnostmi podobný západním strojům Boeing 737, Boeing 757 nebo Airbus A320.