Při útoku v Tunisu zemřelo dvaadvacet lidí, dvacet turistů

Teroristický útok v Tunisu

Teroristický útok v Tunisu Zdroj: profimedia.cz

Podle tuniského ministerského předsedy Habiba Essida zemřelo při útoku několika ozbrojenců na muzeum Bardo celkem 19 lidí, z toho 17 zahraničních turistů, 39 lidí zraněno. Na následky zranění podle ministra zdravotnictví zemřeli další lidé. Původní zprávy hovořily o osmi obětech. Několik turistů útočníci zajali, také údajně stříleli u muzea na autobus s turisty. Podle prezidenta Tuniska Beji Caid Essebsiho bylo útočníků celkem pět. Dva policie při akci zabila.

18:17 - Počet mrtvých údajně vzrostl na 22, tuniský ministr zdravotnictví potvrdil, že někteří ze zraněných zemřeli v nemocnici.

18:08 - Tuniští zákonodárci, kteří byli kvůli zásahu policie zhruba přes hodinu „uzamčení“ v bezpečném křídle paláce Bardo, jako vzdor terorismu alespoň zpívali národní hymnu. Útok teroristů přišel v okamžik, kdy poslanci projednávali nový protiteroristický zákon.

17:02 - Čeští turisté by podle českého velvyslanectví v Tunisku mezi oběťmi být neměli.

16:26 - „Útočníků bylo celkem pět“, uvedl tuniský prezident Beji Caid Essebsi

16:18 - Mezi oběťmi jsou údajně hlavně Italové, Němci, Poláci a Španělé… bližší detaily však zatím nejsou známé…

16:16 Tuniský prezident Beji Caid Essebsi přerušil jednání bezpečnostní rady a zamířil na místo útoku, aby se setkal s raněnými.

16:04 - Akce dvou ozbrojenců v Tunisku je krvavější, než se zdálo. Reuters citovala tamního ministerského předsedu, podle kterého zemřelo 17 turistů, jeden policista a jedna zaměstnankyně muzea. Policie zabila dva útočníky.

15:33 - Všichni rukojmí byli osvobozeni, při akci zemřel jeden policista a oba útočníci. Již předtím zemřelo 7 turistů a jedna Tunisanka, zaměstnankyně muzea. Konec akce potvrdilo tuniské ministerstvo vnitra. Policie má prý již vše pod kontrolou.

15:13 - podle dosavadních informací byli při útoku zranění dva Italové (podle agentury ANSA) a tři Poláci (potvrdilo polské ministerstvo zahraničí). Národnost mrtvých turistů zatím nikdo nepotvrdil

15:11 - Tunis je v šoku. Podle mnohých jde o historicky první takový útok na civilní obyvatelstvo. Dosavadní násilnosti cílily výhradně na vojenské cíle.

14:55 - Podle stanice FR24 útočníci drží 10 rukojmích

14:44 - Podle korespondentky televize Al Jazeera jde o výsledek postupně se vyhrocující situace v Tunisu. Podle jejích informací aktuálně více než tři tisíce Tunisanů bojuje pod vlajkou IS. V Tunisu je také přítomná silná komunita Libyjců (kolem 3,5 milionu).

14:42 - „Více než sto turistů bylo z muzea evakuováno. Zatím není jasné, kolik jich tam zůstalo,“ uvedl v projevu mluvčí tuniského ministra vnitra Mohamed Ali Aroui.

14:38 - Některá média začínají spekulovat o tom, že terčem útoku nemuseli být turisté, ale samotné muzeum Bardo/Bardú, které je proslulé velmi rozsáhlými sbírkami římských mozaik - extremisté z IS totiž v poslední době v rámci své propagandy ničili antické památky

14:27 - Mnozí uživatelé Twitteru odkazují na mluvčího ministra vnitra, podle kterého již byli rukojmí osvobozeni, operace proti ozbrojencům pokračuje

Policejní jednotky zasahují před budovou muzea

Útok podle televize Al-Jazeera spáchali minimálně dva lidé převlečení za vojáky. Úřady se domnívají, že se stále nacházejí v budově. Tuniský parlament byl v průběhu útoku uprostřed svého zasedání.

Tuniské jednotky rychlého nasazení prý nyní obkličují místo útoku.

„Je tam jeden, možná několik ozbrojených mužů. Bylo slyšet palbu a jsou možná nějací rukojmí,“ uvedl jeden poslanec na Twitteru.

Někteří uživatelé Twitteru tvrdí, že toto je fotografie rukojmích zadržovaných v muzeu

Tunisko bylo první zemí, kde se lidé začali bouřit proti své vládě a tamní události zahájily takzvané arabské jaro, které pak pokračovalo v roce 2011 v dalších státech. Ačkoli Tunisko z revolučních událostí vyšlo jako jedna z nejstabilnějších zemí, v poslední době média upozorňují, že několik tisíc Tunisanů odešlo bojovat pod vlajkou Islámského státu do Sýrie a Iráku. V Tunisku dlouhodobě působí extremisté napojení na Al-Káidu a země má potíže na libyjské hranici, přes kterou přicházejí radikálové z rozvrácené Libye.