Přípravy na poslední plavbu Costy Concordie začaly

Příprava vraku Costy Concordie na odtažení do janovského přístavu

Příprava vraku Costy Concordie na odtažení do janovského přístavu Zdroj: profimedia.cz

Příprava vraku Costy Concordie na odtažení do janovského přístavu
Příprava vraku Costy Concordie na odtažení do janovského přístavu
Příprava vraku Costy Concordie na odtažení do janovského přístavu
Příprava vraku Costy Concordie na odtažení do janovského přístavu
4
Fotogalerie
Vyzvedáváním havarované výletní lodi Costa Concordia začala dnes brzy ráno složitá operace, během které má být vrak po dvou a půl letech od ztroskotání odtažen od italského ostrova Giglio a dopraven k sešrotování do janovského přístavu.

Na první kritickou fázi vyzvednutí zrezivělého vraku dohlíží asi pět stovek techniků. Plavidlo se při ní odpoutá od podpůrných plošin na mořském dně a díky vytlačení části vody ze tří desítek nádrží upevněných po jeho obvodu se zvedne asi o dva metry.

Práce zatím probíhají bez problémů. Celkem se dnes bude na vyzvednutí lodi pracovat asi šest až osm hodin a na závěr by měly remorkéry parník dlouhý téměř 300 metrů odtáhnout asi 30 metrů od místa ztroskotání. V dalších dnech pak díky zvyšování tlaku vzduchu v nádržích a vytlačování vody z nich loď vystoupá celkem o 12 metrů a měla by pak být schopna plavby.

Loď pro více než 4000 cestujících, při jejíž havárii a převrácení na bok zahynulo 32 lidí, se loni v září podařilo napřímit. Nyní je třeba, aby se ponor lodi snížil ze současných 30 na 18 metrů. Na to dohlíží celkem 500 lidí včetně 120 potápěčů a 50 inženýrů, nasazeny jsou i tři desítky lodí.

Na celou operaci bedlivě dohlížejí i ekologové, kteří monitorují, zda se při vyzvedávání z vraku neuvolňují nežádoucí chemické látky nebo zbytky paliva.

„Počasí nám přeje, práce běží podle plánu. Až do samého konce budeme průběh monitorovat, abychom si byli jisti, že nebude trpět životní prostředí,“ uvedl italský ministr životního prostředí Gianluca Galletti.

Příprava potrvá skoro týden

Jihoafričan Nick Sloane, který složité vyzvedávání vraku řídí, před začátkem operace přiznal, že je lehce nervózní. „Teď se ukáže, zda byly naše propočty správné,“ řekl.

Odborníci předpokládají, že budou k přípravě lodi na poslední plavbu potřebovat pět až šest dní. Costa Concordia by na 280 kilometrů dlouhou cestu do Janova mohla vyrazit 21. července, v případě bezchybného průběhu vyzvedávání možná už o dva dny dříve. Plavba do přístavu by měla trvat pět dní.

Costa Concordia havarovala v noci na 14. ledna 2012. Plavidlo s více než 4200 lidmi na palubě se tehdy příliš přiblížilo pevnině a po srážce s útesem začalo nabírat vodu. Při nehodě zemřelo 32 lidí. U soudu se za havárii zodpovídá kapitán lodi Francesco Schettino.