Přírodní katastrofy letos stály víc než pět a půl bilionu korun. Téměř o čtvrtinu více než loni

Povodní těžce postižená obec Schuld na řece Ahr

Povodní těžce postižená obec Schuld na řece Ahr Zdroj: Reuters

Záplavy v Německu
Povodní těžce postižená obec Schuld na řece Ahr
Povodní těžce postižená obec Schuld na řece Ahr
Povodně ve městě Bad Neuenahr-Ahrweiler
Povodně zasáhly i město Erftstadt. Zřítilo se několik domů, z jejích útrob se ozývá volání o pomoc. Město postil i sesuv půdy
47
Fotogalerie

Globální ekonomické škody způsobené přírodními katastrofami v letošním roce podle odhadů dosáhly 250 miliard dolarů (5,6 bilionu korun). Oproti loňskému roku se tak zvýšily o 24 procent. Oznámila to dnes švýcarská zajišťovna Swiss Re. Dodala, že škody kryté pojištěním stouply o 17 procent na 105 miliard dolarů. Byly tak čtvrté nejvyšší od roku 1970.

"Škody kryté pojištěním opět překonaly předchozí desetiletý průměr. Pokračuje tak trend ročního růstu škod o pět až šest procent, který registrujeme v posledních desetiletích," uvedla Swiss Re. Předpověděla, že ekonomické ztráty způsobené přírodními katastrofami se vzhledem k růstu hodnoty majetku, urbanizaci a klimatickým změnám budou dál zvyšovat rychleji než globální hrubý domácí produkt (HDP).

Za celosvětově nejnákladnější přírodní katastrofu pro pojišťovny v letošním roce Swiss Re označila hurikán Ida, který způsobil rozsáhlé škody ve Spojených státech. Škody kryté pojištěním u hurikánu Ida odhaduje Swiss Re na 30 až 32 miliard dolarů.

Video placeholde
Záběry z dronu: Apokalypsa v Německu. Záplavy způsobily extrémní bouřky i rozvodnění řeka Ahr • Reuters

V Evropě se podle Swiss Re v letošním roce nejnákladnější přírodní katastrofou staly červencové záplavy v Německu a okolních zemích, při kterých škody kryté pojištěním dosáhly až 13 miliard dolarů.

Celkové škody při těchto záplavách přitom přesáhly 40 miliard dolarů. To podle Swiss Re signalizuje, že úroveň pojištění proti záplavám v Evropě stále zůstává na nízké úrovni.