Pro neplatiče daní mají na Slovensku černou listinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pokud firma neplatí, všichni si to mohou přečíst na internetu. Tak vypadá na Slovensku první zásadní krok v rozjíždějícím se boji státu proti daňovým únikům. Jeho cílem je zlepšit výběr daní, který neplní očekávání nejen z důvodu krize, ale i kvůli adrenalinovému sportu některých firem, tedy neplacení. Problematická je hlavně daň z přidané hodnoty. Na únicích z ní stát ročně přichází přibližně o dvě miliardy eur.

Na první seznam daňových úřadů se zatím dostalo 1402 firem, převážně jednočlenné společnosti s ručením omezeným. Jde o podnikatele, kteří opakovaně nepodali daňové přiznání, nezaplatili některou z daní nebo nebyli vícekrát za sebou k zastižení na své adrese. „Subjekty, které se na seznamu ocitnou, považujeme za rizikové,“ zdůraznil prezident Finanční správy František Imrecze.

Podnikatelé však upozorňují, že na seznam se mohou dostat i poctiví podnikatelé. „Jde o firmy, které nejsou schopny platit kvůli tomu, že nedostaly zaplacené faktury,“ objasňuje šéf Slovenské asociace malých podniků Vladimír Sirotka. O pádnosti jeho námitky svědčí i struktura prvního seznamu. Jde převážně o firmy z obchodu, stavebníky a dopravce. Právě tyto oblasti bojují v posledních měsících s velkým množstvím neplatičů.

Faktor druhotné platební neschopnosti však zatím finančníci řešit nebudou. Imrecze jen upozorňuje, aby firmy ze seznamu považovali za rizikové i ostatní podnikatelé a své obchodní partnery si prověřovali. To se jim hodí hlavně kvůli rozšíření institutu ručení za daň. Podnikatelé totiž v některých případech ručí už nejen za zaplacení vlastní daně, ale i za odvedení DPH od dodavatelské firmy.

Neplacení či uplatňování fiktivní DPH je přitom celkem běžné. Podnikatelům například stačí spleť několika firem, ve kterých si mezi sebou účtují zboží. Jedna z nich zapomene zaplatit daň, druhá si ji přitom odpočítá od nákladů. Ještě složitější je odhalit podvody s DPH při exportech, hlavně do států mimo Evropskou unii. Společnosti platí daň ve třetí zemi, kde se její zaplacení a výška odvedení dá už jen těžko zkontrolovat.

Slovenští daňoví kontroloři se však snaží. Známým úlovkem v poslední době byl například podnikatel Mikuláš Vareha. Ten už sedí ve vazbě a za krácení daně v objemu téměř 200 tisíc eur mu hrozí až dvanáct let vězení. Ještě větší podvod – v objemu pěti milionů eur – se podařilo nedávno odhalit u přeshraničního obchodu 64 firem, z nichž bylo 22 slovenských. Šlo o podvod při obchodu s kávou a cukrem.

Fico fiskálním konsolidátorem (FFK)