Proč nejdou v letadle otevřít okna, divil se Romney

Mitt Romney vystupuje z letadla

Mitt Romney vystupuje z letadla Zdroj: profimedia.cz

Republikánský kandidát na prezidenta USA překvapil dalším kontroverzním výrokem. Během víkendového setkání se sponzory se podivoval nad tím, proč nejdou v letadle otevřít okna.

Romney podle deníku los Angeles prohlásil, že je to problém. Odkazoval tak na nouzové přistání letounu, na jehož palubě cestovala jeho žen Ann. Letadlu, které zasáhl požár elektroinstalace, se nakonec podařilo bezpečně dorazit do Denveru, podle prezidentského kandidáta by ale situace byla mnohem lepší, kdyby si jeho žena mohla otevřít okno a nadýchat se čerstvého vzduchu.

„Když je v letadle požár, není kam uniknout,“ citoval americký deník Romneyho. „Zvenčí se tam nemůže dostat kyslík, protože se neotvírají okna. Nevím, proč se neotvírají, je to skutečný problém. Takže to je velice nebezpečné. A ona se dusila a třela si oči. Naštěstí bylo dost kyslíku pro pilota a druhého pilota, aby v Denveru bezpečně přistáli,“ řekl.

Letouny schopné pohybu ve vysokých výškách přitom nemají otevírací okna právě proto, aby na jejich palubách mohli cestující dýchat. Ty jsou totiž oproti okolnímu prostředí přetlakované a otevření okna či dveří by tak mohlo mít za následek i roztržení trupu letadla. Pro případ požáru či poklesu tlaku v kabině jsou pak letadla vybavena kyslíkovými maskami nad každým sedadlem.

Poslechněte si výrok Mitta Romneyho:

V dopravních letounech lze sice otevřít okna v pilotní kabině, situace na palubě by se tím ale v případě požáru zřejmě nezlepšila. Sice by se cestujícím holo lépe dýchat, oheň by se ale kvůli přísunu čerstvého kyslíku zvenčí pravděpodobně rychle rozšířil.

Média i lidé na diskusních fórech tak nyní spekulují, zda Romney svůj výrok myslel vážně. Někteří se domnívají, že mohlo jít o vtip.

Romney už urazil Brity i Palestince

Romney ale svými výroky nepřekvapil poprvé. Během své nedávné zahraniční cesty, na níž chtěl ukázat, že si dokáže poradit s řízením zahraniční politiky USA, totiž dokázal popudit hned několik ze svých hostitelů.

V Londýně, kam přicestoval několik dní před zahájením letní olympiády, například veřejně zapochyboval o tom, zda je země na sportovní svátek dostatečně připravena. Premiér David Cameron, který by měl jako konzervativec k americkým republikánům teoreticky blíže než k současné vládě Baracka Obamy, reagoval dotčeně. „Samozřejmě že je snazší organizovat olympijské hry kdesi v zemi nikoho,“ řekl s odkazem na zimní olympijské hry v Salt Lake City v roce 2002, jejichž byl Romney hlavním organizátorem.

Vzápětí si znepřátelil Palestince, když se pokoušel vysvětlit, proč je Izrael ekonomicky úspěšnější než Palestina. „Všechen rozdíl spočívá v kultuře. Pokud se podíváte například na hrubý domácí produkt Izraele na hlavu, který dosahuje 21 tisíc dolarů, a na hrubý domácí produkt na osobu na území hned za hranicí, která spravují palestinské úřady, a který se blíží 10 tisícům dolarů, vidíte nesmírně silný rozdíl ve zdraví ekonomiky,“ řekl. „Je to stejné jako v případě jiných zemí, které jsou blízko sebe nebo spolu sousedí, například Chile a Ekvádoru či Mexika a Spojených států,“ dodal. Prohlášení vyvolalo ostrou reakci palestinských představitelů, kteří Romneyho obvinili z rasismu.

Krátce po návratu do USA pak Romney zaměnil náboženskou komunitu sikhů za šejky. Když chtěl na začátku srpna kondolovat sikhům po střelbě v jejich chrámu v americkém státě Wisconsin, prohlásil, že během svého volebního mítinku v Chicagu držel minutu ticha „za lidi, kteří přišli o život v chrámu šejků“.

Kontroverzními či přímo směšnými výroky proslul i poslední republikánský prezident George W. Bush. V roce 2000 například v komentáři ke sporu farmářů zavlažujících svá pole a amerických Indiánů hájích své právo volného rybolovu prohlásil, že věří, že „lidské bytosti a ryby spolu mohou žít v míru“.