Procento nejbohatších vlastní víc než zbytek světa. Rozdíl překonal odhady

Favela v Rio de Janeiru

Favela v Rio de Janeiru Zdroj: dany13 via flickr (CC BY 2.0)

Rozdíly mezi bohatými a chudými se globálně prohlubují rychleji, než dosavadní analýzy odhadovaly. Jedno procento nejbohatších nyní vlastní 50,4 procenta světového majetku, vyplývá ze studie švýcarské bankovní skupiny Credit Suisse. Podle lednové zprávy nevládní organizace Oxfam měl takový poměr nastat až příští rok.

„Skutečnost, že takový poměr nastal ještě dříve, než jsme odhadovali, ukazuje naléhavost problému,“ uvedl šéf Oxfamu Mark Goldring pro list The Guardian.

„Jmění příslušníků střední střídy rostlo v porovnání s nejmovitějším procentem obyvatel planety pomaleji,“ vysvětluje generální ředitel Credit Suisse Tidjane Thiam. Podle něj došlo ke zvratu předkrizového trendu, kdy byl podíl bohatství středních vrstev v průběhu let stabilní.

Těmto tendencím se částečně vymyká Čína. Poprvé v historii má početnější střední vrstvu (109 milionů lidí) než Spojené státy americké (92 milionů).

Pyramida světového majetku. Údaje na levé straně vypovídají o výši majetku jednotlivého patra pyramidy. Vpravo je pak uveden jeho podíl na celkovém bohatstvíPyramida světového majetku. Údaje na levé straně vypovídají o výši majetku jednotlivého patra pyramidy. Vpravo je pak uveden jeho podíl na celkovém bohatství | Credit SuissePyramida světového majetku. Údaje na levé straně vypovídají o výši majetku jednotlivého patra pyramidy. Vpravo je pak uveden jeho podíl na celkovém bohatství

Autoři studie do střední vrstvy řadí ty obyvatele, jejichž aktiva dosahují hodnoty 50 až 500 tisíc dolarů (1,1 milionu až 12 milionů korun). V České republice pod tuto kategorii spadá 26,5 procenta dospělé populace. Medián jejího jmění dosahuje 14 300 dolarů (339 tisíc korun).

Mezi bohatší polovinu lidstva se pak může řadit každý s majetkem nad 3210 dolarů (76 200 korun). Aby se mohl řadit mezi elitní procento, musejí vlastnit 760 tisíc dolarů (18 milionů korun). Autoři do těchto kalkulací nezapočítávají dluhy.

Jan Švejnar: Vyšší počet miliardářů v zemi nevede k rychlejšímu růstu