Prodejci kokainu hledají nové trhy. Vlády novou strategii

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Spojené státy byly po léta rájem pro obchodníky s kokainem a jeho levnější verzí crackem. Tamní spotřeba však prudce klesá. Před deseti lety se podle odhadů podílel severoamerický region na světové distribuci této drogy z poloviny, nyní méně než z třetiny. Gangy hledají nové zákazníky za humny i na druhém konci světa.

Brazílie s odhadovanými až dvěma miliony uživatelů kokainu je druhým největším odbytištěm této drogy. Kvůli růstu střední třídy v zemi poptávka stále roste. „Brazilci vědí, že mají problém. Viděli, co se nám stalo ve Spojených státech, když to tu ovládl crack,“ citoval list The Guardian nejmenovaného amerického drogového experta.

Úsilí prezidentky Dilmy Rousseffové však naráží na geografickou polohu Brazílie. Polovinu svých šestnáct tisíc kilometrů dlouhých hranic sdílí se třemi největšími producenty kokainu – Bolívií, Kolumbií a Peru. Prezidentka rozmístila na hranice tisíce vojáků, často se zvláštními policejními pravomocemi. Na problémové oblasti dohlížejí bezpilotní letadla, zpravodajci spolupracují se Spojenými státy.

Podivné cesty drog
Pašeráci kokainu jsou stále vynalézavější. Před časem upoutali pozornost prapodivnými plavidly, která zřejmě nejlépe vystihuje označení „poloponorka“. Dokázali už ale vyvinout i plavidla, jež se mohou ponořit zcela. Na internetu lze najít i žebříček nejbláznivějších přepravních prostředků pašeráků. Zahrnují například přeshraniční katapult nebo speciální dělo.

Na boj s drogami jdou v zemi miliardy dolarů. Vláda je toho názoru, že se jí drahé vylepšení pověsti před mistrovstvím světa ve fotbale v roce 2014 a olympiádou o dva roky později vyplatí.

Problém neřeší jen Brazílie, spotřeba roste i jinde v regionu. Obchodníci s narkotiky ale začínají hledět i na mnohem vzdálenější místa. Podle letošní zprávy OSN v poslední době významně stoupá množství kokainu zadrženého v Africe a Asii. Trh tam rostl v podstatě z nuly a očekává se, že poptávka po droze bude dále stoupat.

Ceny kokainuCeny kokainu | E15

Je otázkou, jak distribuci kokainu ovlivní rostoucí nespokojenost „výrobních“ latinskoamerických zemí s globální protidrogovou strategií. Nelíbí se jim, že ji určují zejména Spojené státy, zatímco mrtví a škody zůstávají doma.

„Sílí mezi nimi konsenzus, že boj s drogami selhal. V Jižní Americe platíme vysokou cenu za to, aby se drogy nedostaly do spotřebitelských zemí,“ tvrdí Daniel Mejia, odborník na problematiku z bogotské univerzity.

V tom, jak situaci řešit, ale zatím jihoameričtí lídři jasno nemají. Jisté je zatím jen to, že nová taktika bude méně silová. Hovoří se dokonce o možné dekrimininalizaci či dokonce legalizaci přinejmenším lehkých drog, což by oddělilo jejich distribuci od tvrdých narkotik. Mezi postoji jednotlivých zemí však panují značné rozdíly.

Zabavený pervitinZabavený pervitin | E15