Produkce drog: Experti se bojí odchodu spojenců z Afgánistánu

Makové pole

Makové pole Zdroj: E15

Největším producentem heroinu zůstává Afghánistán. Loni odtamtud pocházely tři čtvrtiny světového opia, v některých letech byl jeho podíl dokonce vyšší. OSN v nejsilnějším období odhadovala, že opium se více než polovinou podílí na HDP země. Protidrogoví experti se obávají, že produkci povzbudí odchod spojenců a s ním spojená finanční nouze.

Úroda opiového máku v Afghánistánu přitom značně kolísá. V roce 2010 velké množství polí napadla záhadná plíseň, kterou někteří pěstitelé spojovali s NATO. V následující sezoně šla úroda opět nahoru. Od loňska si však farmáři přes nárůst osevních ploch zase stěžují na malý výtěžek zapříčiněný nepříznivým počasím a chorobou. „Listy zhnědly a mléko nevytéká,“ sdělil jeden z pěstitelů serveru GlobalPost.

V uplynulých letech vznikly programy, které měly přimět farmáře ke změně plodiny. Ukázaly se však jako nepříliš účinné. Experti se navíc obávají odchodu mezinárodních sil, který zvýší náklady Afghánistánu na bezpečnostní síly. Finanční problémy země navíc zřejmě dále prohloubí stále nižší ochota amerických daňových poplatníků přispívat na neúčinné rozvojové projekty.

Vláda letos ohlásila ambiciózní plány mýcení polí. To si však lze vykládat v různých provinciích různě. „Pro nás vymýcení znamená zničení devadesáti procent máku, pro guvernéra provincie deseti procent,“ míní americký vojenský velitel Bryce Hudson. Někteří vesničané si stěžují, že úředníci rozhodují o likvidaci polí podle úplatků. Jiní zase pole tak silně zavlažují, že bahno znemožní těžkým traktorům mák zničit.