Putin a Obama podpořili úsilí o zahájení příměří v Sýrii

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho americký protějšek Barack Obama v telefonickém rozhovoru ocenili nedávná jednání o Sýrii v Mnichově a podpořili úsilí zahájit v zemi zmítané občanskou válkou příměří. Podle Bílého domu Obama vyzval k zastavení ruských leteckých úderů proti umírněné opozici v Sýrii.

Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Kremlu. Oba státníci se podle ruské strany shodli, že USA a Rusko zintenzivní diplomatickou i další spolupráci, aby byla naplněna dohoda z Mnichova, která hovoří o klidu zbraní a rozdělení rozsáhlé humanitární pomoci.

Putin s Obamou hovořil rovněž o konfliktu na Ukrajině. „Obě strany pozitivně ohodnotily výsledek jednání mezinárodní skupiny pro Sýrii… a potvrdily zásady a ustanovení rezoluce Rady bezpečnosti OSN 2254, jak pokud jde o humanitární aspekt, tak i rozvíjení možností, jak dosáhnout příměří a zahájit opravdový politický proces,“ uvedl Kreml.

Ruský prezident prý během telefonátu rovněž hovořil o důležitosti vytvoření jednotné protiteroristické fronty. Více spolupracovat by měly i ruské a americké ministerstvo obrany, tak prý bude možné „úspěšně bojovat proti Islámskému státu a dalším teroristickým organizacím“.

Dvě koalice

Američané stojí v čele koalice, která již od roku 2014 podniká nálety na islamistické cíle v Sýrii. Rusko se do bombardování zapojilo loni na konci září. Moskva tvrdí, že její letecká kampaň míří rovněž na ozbrojence z Islámského státu a další extremisty. Západ a někteří jeho spojenci ale Rusy obviňují z toho, že se terčem jejich náletů stávají i členové umírněné opozice. Ruské nálety ze vzduchu podporují syrské vládní vojáky, kterým se tak na bitevním poli za poslední týdny podařilo dosáhnout významných úspěchů.

V Mnichově se ve čtvrtek sešli zástupci 17 zemí včetně USA a Ruska poté, co byly minulý týden pozastaveny mírové rozhovory o Sýrii v Ženevě. Americký ministr zahraničí John Kerry následně uvedl, že bylo dohodnuto, že se během týdne pokusí účastníci jednání zajistit „ukončení nepřátelských akcí“ v Sýrii a co největší rozšíření dodávek humanitární pomoci.

Mírové rozhovory o Sýrii mezi zástupci opozice a vlády začaly 29. ledna. Zmocněnec pro Sýrii Staffan de Mistura je ale minulou středu pozastavil, protože nebylo dosaženo žádného významného pokroku. Přerušení rozhovorů nicméně podle něj neznamená jejich selhání. Syrská vládní delegace v této souvislosti obvinila syrskou opozici, že se pod tlakem Saúdské Arábie, Kataru a Turecka chtěla z jednání stáhnout. OSN prý proto raději volila přerušení rozhovorů, aby se tomuto kroku vyhnula. Podle opozice může za tento vývoj naopak syrský režim. Rozhovory mají pokračovat 25. února.