Putin jednal s Porošenkem. O výsledku oba mlčí

Schůzka v Minsku

Schůzka v Minsku Zdroj: ctk/AP

Účastníci minského jednání o situaci na Ukrajině se shodli na potřebě uklidnit situaci na východě země, uvedl běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Prezidenti znepřátelené Ukrajiny a Ruska Petro Porošenko a Vladimir Putin si v Minsku potřásli rukama poprvé od krátkého červnového setkání v Normandii, na tom, jak uklidnění dosáhnout, se ale zatím nedohodli. Hostitel schůzky připustil, že se žádný velký průlom nedal čekat.

„Všichni jsme chtěli průlom,“ řekl Lukašenko. „Ale samotný fakt, že k dnešnímu setkání došlo, je nepochybným úspěchem,“ dodal s tím, že pozice zúčastněných stran se zatím „diametrálně rozcházejí“.

Putin a Porošenko dnes jednali mezi čtyřma očima vůbec poprvé, a to zhruba dvě hodiny. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova se oba státníci sešli po večeři na summitu o ukrajinské krizi, kterého se kromě představitelů Ruska a Ukrajiny účastnili i prezidenti Kazachstánu a Běloruska a také zástupci Evropské unie. Obsah jejich rozhovoru nechtěla ani jedna ze stran komentovat.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil jednání za úspěch. Jeho ukrajinský protějšek Pavel Klimkin prozradil, že oba prezidenti spolu hovořili o partnerství Ukrajiny s Evropskou unií. „Diskuse byla velmi obtížná, ale zajímavá,“ řekl Klimkin.

Ještě před začátkem jednání ukrajinský prezident Porošenko ujistil šéfku diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonovou, že Kyjev ratifikuje asociační dohodu s Evropskou unií ještě před říjnovými parlamentními volbami. Podle Porošenka je jediným účinným nástrojem k ukončení konfliktu nastolení účinné kontroly rusko-ukrajinských hranic, zastavení dodávek zbraní separatistům a propuštění válečných zajatců.

Rozhoduje se tu o osudech světa a Evropy. Mým cílem je ukončit krveprolití a začít proces hledání politického kompromisu

„Dohoda povede na Ukrajině k zavedení skutečných reforem,“ uvedl Porošenko a dodal, že sblížení s EU představuje pro Ukrajinu civilizační volbu, která není proti nikomu zaměřena, ale naopak by měla zlepšit vztahy se sousedy. Všichni aktéři by z ukrajinské krize podle jeho slov chtěli vyjít důstojně a že chce vyslechnout všechny názory, jak k míru dospět.

Vladimir Putin a Petro PorošenkoVladimir Putin a Petro Porošenko|ctk/AP

„Rozhoduje se tu o osudech světa a Evropy. Mým cílem je ukončit krveprolití a začít proces hledání politického kompromisu,“ řekl Porošenko. Slíbil také, že bude přihlížet k zájmům Donbasu, tedy východní Ukrajiny. Východiskem má být jeho mírový plán, který však povstalci odmítli, protože požaduje jejich kapitulaci.

Ukrajinský prezident také navrhl zřídit monitorovací skupinu, která by zjistila skutečné škody, které by celní unii, sdružující Rusko, Bělorusko a Kazachstán, mohlo způsobit přidružení Ukrajiny k Evropské unii a volný obchod s EU. Ukrajinský obchod s celní unií vedenou Ruskem podle Porošenka už mezitím klesl o třetinu.

Jednat se bude i o plynu

V Minsku se má Porošenko setkat i s prezidenty Běloruska a Kazachstánu. Kromě ozbrojeného konfliktu se má jednat rovněž o dopadech asociační dohody Ukrajiny a EU a o dodávkách ruského zemního plynu. Schůzky se účastní kromě Ashtonové také eurokomisaři pro obchod a energetiku.

Právě to, že předchozí prezident Viktor Janukovyč nakonec odmítl asociační dohodu s EU loni v listopadu podepsat, vyvolalo v Kyjevě protesty, které přerostly v pouliční boje a svržení Janukovyčova proruského režimu. Moskva zareagovala anexí Krymu, vzápětí na východě Ukrajiny vypuklo proruské povstání, které se ukrajinská armáda dosud snaží potlačit.

Napětí v posledních dnech ještě vzrostlo poté, co Ukrajinci zveřejnili záběry deseti ruských vojáků zajatých na východě země, kde se ukrajinská armáda snaží potlačit proruské povstání.