Putin: Na Ukrajině propukla občanská válka

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: CTK

Situace na Ukrajině se vyhrotila do té míry, že o ní lze mluvít jako o občanské válce. Na podnikatelské konferenci v Petrohradu to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Navzdory tomu ale Kreml hodlá respektovat výsledky ukrajinských prezidentských voleb.

Podle Putina na Ukrajině panuje chaos od té chvíle, co byl donucen odstoupit proruský prezident Viktor Janukovyč. Nepokoje pak daly vzniknout občanské válce, dodal.

„Krizi rozpoutalo loňské odmítnutí tehdejšího ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče podepsat dohodu o přidružení s Evropskou unií. Následoval státní převrat, podpořený našimi americkými a evropskými partnery, a nakonec propukl chaos a začala „skutečná občanská válka“, prohlásil Putin ve svém vystoupení před podnikateli na hospodářském fóru v Petrohradu.

„Myslíte si, že jsme vinní? Navrhovali jsme dialog, ale odmítli ho,“ řekl Putin na adresu „snobismu“ Západu, který od počátku ukrajinské krize zůstával hluchý k ruským obavám z případného rozšíření NATO o Ukrajinu. Současně prezident obhajoval ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym, jehož připojení k Rusku v březnu odhlasovali tamní Rusové v referendu zorganizovaném separatisty pod záštitou ruských vojsk.

„Jen jsme zajistili svobodu vyjádření,“ řekl Putin. „Kdybychom to neudělali, na Krymu by bylo hůře než v Oděse, kde lidi upalovali zaživa,“ dodal v narážce na padesátku obětí střetu proukrajinských a proruských demonstrantů v jihoukrajinském přístavu z počátku května. Připojení Krymu k Rusku podle něj zabránilo ještě větším tragédiím.

Sankce budou mít bumerangový efekt

Putin také varoval Západ před ukvapeným přijímáním sankcí proti Rusku. „Ekonomické sankce mají efekt bumerangu. Chápu podnikatele, kteří investovali do Ruska stovky milionů a úspěšně zde podnikají. Ale co teď? Mají úspěšný byznys ukončit kvůli nesprávné politice?“ dotázal se ruský prezident.

Při kritice Spojených států také ohlásil konec jednopolárního světa, ovládaného USA. „Svět se skutečně prudce mění. Vidíme obrovské geopolitické, technologické a strukturální zlomy,“ řekl a dodal, že tyto změny jsou zřejmé i těm, „kdo se ještě pokoušejí zachovat monopol a diktovat svá pravidla hry v politice, obchodu, financích a určovat kulturní normy a normy chování“.

Potlesk i smích

Jasným projevem krize „modelu unifikace a dominance“ se podle Putina staly hospodářské otřesy v roce 2008, a to by mělo posloužit k vážnému poučení. „Avšak místo toho jsme narazili na neochotu vyslyšet nové vůdce globálního rozvoje, přihlížet k alternativním hlediskům,“ řekl a dodal, že právě kvůli tomu uvázla reforma Mezinárodního měnového fondu či změna pravidel světového obchodu.

Putinovy protiamerické a protizápadní výpady často doprovázel smích i potlesk v publiku.

Rusko uzná ukrajinské volby

Navzdory slovům o občanské válce ruský prezident nehodlá zpochybňovat výsledky nedělních prezidentských voleb na Ukrajině. „Volbu ukrajinského lidu přijmeme s respektem,“ řekl. Slovo respekt ruský prezident použil při nedávném referendu, při němž se údajně voliči v Doněcké a Luhanské oblasti vyslovili pro samostatnost. Uznání samostatnosti těchto vzpurných regionů se ale Rusko zatím zdrželo, ignorovalo rovněž opakovanou žádost vzbouřenců o připojení k Rusku.

Kreml se ovšem obává toho, že Ukrajina by se v budoucnu mohla připojit k Severoatlantické alianci. „Zítra se Ukrajina může připojit k NATO, zatímco pozítří by tam mohla být rozmístěna část protiraketové obrany Spojených států,“ dodal. Už minulý měsíc Putin prohlásil, že ruská anexe Krymu byla částečně motivována obavami ze sbližování Kyjeva s NATO.