Putin vyhodil „nedotknutelného“ ministra

Rusko

Rusko Zdroj: reuters

Ruské ministerstvo obrany včera zažilo bleskovou výměnu svého šéfa. Prezident Vladimir Putin odvolal kvůli skandálu s prodejem armádního majetku Anatolije Serďukova. Na jeho místo vzápětí nastoupil dosavadní gubernátor Moskevské oblasti a blízký spojenec šéfa Kremlu Sergej Šojgu.

Korupční kauza, ve které jde minimálně o sto milionů dolarů, začala plnit přední stránky ruských deníků zhruba přede dvěma týdny. Figuruje v ní státem kontrolovaná společnost Oboronservis, která podle podezření vyšetřovatelů prodávala vojenské nemovitosti pod cenou spřízněným komerčním firmám.

„Odvolání ministra obrany Serďukova bylo vedeno snahou o zajištění objektivity vyšetřování porušení zákona na ministerstvu,“ prohlásil Putin. Propuštěný ministr byl podle některých zdrojů v úzkém vztahu s jednou z podezřelých. V jejím bytě kriminalisté nalezli mnoho hodnotných obrazů, starožitností a šperků.

Někteří novináři upozorňují na to, že odstraněním Serďukova se Putin možná zbavil ještě vážnějšího problému. První civilista ve vedení ministerstva obrany v historii země se totiž proslavil především prováděním ambiciózní armádní reformy.
Záměr, jehož součástí je podstatné snížení stavů, však u vojska narazil na velký odpor.

Čtěte také:

Putin chce do penze nejdřív v sedmdesáti

Putin vyčítá Medveděvově kabinetu neposlušnost

Rusko možná vyvine vlastní útočnou jadernou sílu, když se neshodne s NATO

Neklid v armádě je to poslední, co prezident potřebuje, podotýkají média. Putin však včera řekl, že nový šéf rezortu musí v reformě pokračovat. V tisku se spekuluje i o tom, že Kreml chtěl rázným krokem vyslat veřejnosti signál, jak vážně bere boj s korupcí.

Serďukov měl kvůli své kontrole nad značným armádním rozpočtem v Kremlu vysoce postavené nepřátele, zároveň však byl veřejností považován za takřka nedotknutelného. Postavení si v minulosti upevnil, když jako šéf daňové služby pomáhal se stíháním bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského.

Nájemné v naturáliích

Rusko vydá 1,5 miliardy dolarů na vyzbrojení kyrgyzské a tádžické armády. Moskva tak hodlá splatit nájemné za vojenské základny na území obou států. Přítomností v Kyrgyzstánu a Tádžikistánu chce Rusko podle deníku Kommersant udržet ve středoasijské oblasti protiváhu Spojeným státům, které mají základnu v Uzbekistánu. Ruská armáda má v obou zemích vojenské základny, za něž tradičně neplatí nájem v penězích, nýbrž v „naturáliích“, ve zbraních a vojenském vybavení. O pokračování této praxe se Moskva s Tádžikistánem a Kyrgyzstánem dohodla nedávno.