Putin: Zprávy o smrti civilistů po našich náletech jsou informační útoky

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk/ap

USA a Rusko vytvoří mechanismus pro koordinace akcí v Sýrii, řekl ruský prezident Vladimir Putin. Zprávy o smrti civilistů při ruských náletech jsou podle něj informačními útoky.

O chystaném jednání armáda USA a Ruska už před Putinem informovali americký ministr zahraničí John Kerry a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov. K prvnímu kontaktu armádních představitelů by prý mohlo dojít již dnes.

Politici se setkali ve středu na okraj všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN, které se koná v New Yorku. Cílem jednání obou armád má být vzájemně se informovat o svých krocích, aby v Sýrii nedošlo k tomu, že nálety jedné ze stran se dostanou do střetu s leteckými údery druhé strany.

Rusko ve středu zahájilo nálety na západě a severu Sýrie a dnes v nich pokračovalo. Podle opozice ale terčem útoků nebyl Islámský stát, jak tvrdila Moskva, ale jiné opoziční skupiny, mezi nimi i ty, s nimiž USA spolupracují.

Podle syrské opozice při ruských náletech ve středu zahynulo několik desítek civilistů. Putin to označil za informační útok, s nímž počítal. Na setkání s ochránci lidských práv v Kremlu dnes řekl, že se o civilních obětech začalo hovořit ještě předtím, než ruská letadla vzlétla k akci.

John Kerry: Máme před sebou hodně práce. Uvědomujeme si, jak je celá situace naléhavá

Mluvčí ruského ministerstva obrany dnes prohlásil, že Rusové za uplynulých 24 hodin zasáhli 12 cílů Islámského státu a že kromě jiného zničili jedno velitelské stanoviště a dva sklady zbraní. Americký senátor John McCain dnes prohlásil, že při prvních náletech Rusové zasáhli brance Syrské svobodné armády (FSA), tedy umírněné opozice, kterou podporují USA.

„Mohu s jistotou potvrdit, že to byly útoky proti brancům FSA vycvičených Ústřední zpravodajskou službou (CIA). Máme s těmi lidmi spojení,“ sdělil McCain v rozhovoru se stanicí CNN. Tuto informaci potvrdil agentuře Reuters velitel povstalců. Zasažen byl prý tábor skupiny, kterou cvičila americká CIA. Lavrov ve středu prohlásil, že je potřeba „vytvořit komunikační kanály, které zabrání nezamýšleným incidentům“.

„Shodli jsme se, že je nezbytně nutné najít řešení tohoto konfliktu,“ doplnil ho John Kerry. „Máme před sebou hodně práce. Uvědomujeme si, jak je celá situace naléhavá, i vzhledem k množství uprchlíků, kteří ze země utíkají a míří do Evropy,“ dodal. Oba politici se setkali tento týden již potřetí.

Šéf americké diplomacie ve středu na jednání Rady bezpečnosti OSN uvedl, že USA by nic nenamítaly, kdyby cílem ruských útoků byly pozice hnutí Islámský stát či Al-Káida. Nálety, jejichž cílem by mělo být jen posílit pozici syrského prezidenta Bašára Asada, by ale byly „znepokojivé“. Později po setkání s Lavrovem Kerry prohlásil, že spolu hovořili i o amerických „obavách ohledně charakteru a druhu cílů“.

Názory odjinud: Putin jen vyplňuje vakuum