Putinovou prioritou je armádní reforma

„Nenecháme nikoho, aby se vměšoval do našich vnitřních záležitostí,“ varoval Putin

„Nenecháme nikoho, aby se vměšoval do našich vnitřních záležitostí,“ varoval Putin Zdroj: profimedia.cz

Vladimir Putin sliboval, že jeho návrat do Kremlu přinese rychlé ekonomické reformy, zejména diverzifikaci hospodářství závislého na ropě a plynu. Po stech dnech jeho opětovného působení na prezidentském postu se ale zdá, že nejsvižněji ze všech reforem se rozjíždí modernizace armády.

Obrovské výdaje na ni dále zatíží rozpočet, který drží vysoké ceny ropy. Ruská média se ani příliš nesnaží první „stovku“ analyzovat a naznačují, že na potřebné změny je spousta času. „Putinův sňatek s Ruskem, i kdyby netrval do konce života, by měl být posuzován v dekádách, ne dnech,“ napsal deník Rossijskaja gazeta.

Moskva si je teoreticky své závislosti na ropě dobře vědoma, ministerstvo hospodářského rozvoje nastínilo tři scénáře. Nejhorší počítá, že se zhorší krize v eurozóně a ceny suroviny v příštím roce spadnou k 60 dolarům za barel. To by znamenalo, že ruský HDP poklesne až o 2,7 procenta.

Mezinárodní měnový fond přitom uvedl, že ruská ekonomika má potenciál růst ročně šestiprocentním tempem, pokud se reformy provedou. Jde hlavně o změnu penzijního systému a privatizace.

Instituci už delší dobu znepokojuje stav „neropného“ deficitu, tedy schodku rozpočtu bez započtení zisků z dvou hlavních surovin. Fond vybízí zemi, aby ho do konce roku snížila na devět procent HDP a do roku 2015 na pět. Nabádá Moskvu k přijetí pravidel, podle nichž by vládní výdaje vycházely z dlouhodobých průměrných cen ropy. Jenže na to Putin příliš neslyší. V návrzích rozpočtů na příští tři roky se počítá s tím, že ropa typu Urals se bude držet kolem sta dolarů za barel.

V předvolební kampani prezident nasliboval tak velké sociální výdaje, že z toho byli ekonomové zděšení. Nezdá se ale, že hodlá sliby dodržet. Náklady na sociální politiku mají růst až od roku 2014, a jen mírně. Na zdravotnictví mají dokonce klesat.

To ale rozhodně neplatí o výdajích na zbrojení, jež mají jen v roce 2013 stoupnout o 25 procent. Už delší dobu se hovoří o rozsáhlých investicích do nového vybavení, jež by měly do roku 2020 dosáhnout 20 bilionů rublů. O víkendu prezident nastínil konkrétněji nákupy pro letectvo. „Do roku 2020 bude zařazeno do služby 600 bitevníků a tisíc helikoptér. Nemluvím o modernizaci stávajících systémů,“ uvedl.