Rada Evropy není spokojena s opatřeními proti korupci v Maďarsku

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: CTK

S opatřeními proti korupci a střetu zájmů v maďarském parlamentu a justici není spokojena protikorupční skupina Rady Evropy (GRECO). Podle agentur DPA a MTI to vyplývá ze zprávy, kterou dnes ve Štrasburku GRECO zveřejnila.

Dokument poukazuje zejména na nedostatečnou kontrolu možných střetů zájmů u poslanců. Kromě toho si všímá i rozsáhlé trestněprávní imunity, které se těší zákonodárci i lidé pracující v justici.

GRECO je toho názoru, že legislativní reformy, které byly provedeny od nástupu pravicové vlády premiéra Viktora Orbána v roce 2010, nadále nejsou provázeny „dostatečnou transparentností“. Problematické je například to, že generální prokurátor může svévolně přesouvat případy mezi prokurátory, což v sobě může skrývat nebezpečí korupce.

Krom toho vrchní žalobce je ovlivnitelný politickým tlakem vzhledem k tomu, že může být do úřadu znovu zvolen. Proto by podle doporučení GRECO měla být opětná zvolitelnost generálního prokurátora zrušena.

Omezení imunity

Protikorupční skupina Rady Evropy podle MTI také vyzvala Budapešť k omezení imunity veřejných činitelů. Vyjádřila přitom znepokojení nad téměř nedotknutelnou imunitou poslanců, soudců a prokurátorů v trestněprávních případech. Výjimkou je jedině situace, kdy by byli přistiženi přímo při činu.

GRECO ve zprávě uvedla 18 doporučení k opatřením, jež by Budapešť měla přijmout. Reakci maďarské vlády skupina očekává do konce září a svou další hodnotící zprávu předpokládá v první polovině roku 2017.

Viktátor. Žádal odchod vojsk SSSR, teď je spojenec Putina