Radikálové mají v Sýrii a Iráku na 50 výcvikových táborů

Bojovníci ISIL

Bojovníci ISIL Zdroj: CTK/AP

Islámští radikálové mají v Iráku a Sýrii nejméně 46 vojenských táborů, v nichž cvičí nováčky. Americká webová stránka Long War Journal uvádí, že většina z táborů patří organizaci Islámský stát. Syrské letectvo při dnešním náletu na město Rakka na severu země zabilo 63 lidí. Podle exilové opozice většina z nich byli civilisté.

Exilová opozice, která monitoruje situaci v Sýrii z Londýna, oznámila, že letectvo podniklo dva nálety. Druhý z nich na skupinu lidí, která přiběhla na pomoc obětem prvního útoku. Mezi nejméně 63 mrtvými je 36 civilistů. Asi dvacítka těl zůstala neidentifikovaná a soudí se, že jsou to zřejmě členové IS. Tato organizace si právě v Rakce zřídila hlavní stan.

Syrská armáda využívá tlaku koaličních letadel na pozice IS jinde v Sýrii a útočí na místa dobytá opozicí od začátku konfliktu v roce 2011. Oběti jsou často civilisté.

Long War Journal identifikoval 34 táborů v Sýrii a 12 v Iráku. Přitom 25 výcvikových zařízení řídí IS, devět fronta An-Nusra, která se hlásí k síti Al-Káida, a zbytek pak menší skupiny. Táborů neustále přibývá a západní tajné služby mají obavy, že se tam připravují lidé nejen k bojům v Iráku a Sýrii, ale také k útokům v USA a v Evropě.

Tábory jako hlavní cíle

Spojené státy prý v minulosti podcenily výcvikové tábory v Afghánistánu, v nichž Al-Káida připravila své lidi na útoky po celém světě. Tábor, v němž působil šéf Al-Káidy Usáma bin Ládin, charakterizoval někdejší ministr obrany William Cohen jako primitivní cvičiště. Teď jsou výcvikové prostory radikálů hlavními cíli letecké kampaně spojeneckých zemí v Iráku i Sýrii.

Podle stanice CBS jsou nálety stále úspěšnější a IS to připisuje přítomnosti cizích agentů. Vypsal proto odměnu 5000 dolarů (110 tisíc korun) každému, kdo takového informátora chytí nebo o něm poskytne informaci. IS se daří získávat nové členy díky masivní kampani, avšak, jak se domnívá CBS, přes kontrolní síto s nováčky zřejmě mohou do organizace proniknout i její nepřátelé.

Mapa výcvikových táborů

Odborníci OSN vydali tento týden zprávu, z níž vyplývá, že IS za minulý rok získal z výkupného 35 až 45 milionů dolarů (774 až 990 milionů korun). Zpráva předložená protiteroristickému výboru OSN konstatuje, že radikální skupiny působící po celém světě v letech 2004 až 2012 vybraly na výkupném 120 milionů dolarů (2,7 miliardy korun).

Z Iráku jsou hlášeny obnovené boje u města Bajdží, kde je velká rafinerie. Armádě se minulý týden sice podařilo prolomit obklíčení ropného zařízení, ale podle dnešních zpráv chce zřejmě IS dobýt ztracené pozice zpět. Bojovníci IS jsou údajně v některých čtvrtích města a také na obvodu rafinerie, vojáci jeho bojovníkům ale zatím nedovolili znovu podnik obklíčit.