Rakouskem otřásá série korupčních kauz, v podezření i kancléř

Rakouský kancléř Werner Faymann má co vysvětlovat

Rakouský kancléř Werner Faymann má co vysvětlovat Zdroj: wikimedia.org

Podivnými obchody v nejvyšších patrech politiky se to nehemží jen v Česku. Od konce roku 2011 zasedá v Rakousku zvláštní protikorupční vyšetřovací výbor. V centru některých kauz stojí i spolkový kancléř Werner Faymann, zasaženy jsou obě největší strany.

Šestnáctičlenné komisi zbývají po 44 zasedáních a 137 výsleších k vyřešení tři ze sedmi případů. Obvinění celkem čelí pět ministrů z kabinetu kancléře za ÖVP Wolfganga Schüssela, který vládl v letech 2000 až 2007.

V centru pozornosti nyní stojí Faymannova kauza. Ten čelí obvinění, že jako ministr dopravy v letech 2007 a 2008 zadával do bulvárních deníků inzertní kampaně a kupoval si tak jejich přízeň. Později měl kancléř nebo tehdejší šéf jeho kanceláře a dnešní státní sekretář Josef Ostermayer tlačit na státní podniky spadající pod resort dopravy, aby ve stejných médiích také inzerovaly. Další peníze tak měly připutovat od státních železnic ÖBB a správce rakouských dálnic a rychlostních silnic Asfinag.

Kampaň za půl miliardy eur

Příkladem je například pět let stará kampaň „Naše železnice“ v listu Kronen Zeitung, která daňové poplatníky vyšla na 500 tisíc eur. Faymann i Ostermayer obvinění odmítají. Bývalý předseda představenstva ÖBB Stefan Wehinger dnes v listu Falter prohlásil, že „Faymann si za peníze ÖBB koupil osobní reklamu“. Podle něj navíc celá kampaň stále 700 tisíc eur a vyžádala si další náklady s pojené s odpověďmi na tisíce dopisů zákazníků.

Sociální demokraté považují Wehingerova slova za „zcela nedůvěryhodná“. Podle šéfa hospodaření strany Günthera Kräutera se jedná o osobní pomstu bývalého lna vedení státních železnic. V podezření ale není jen SPÖ. Podobných přečinů se měl dopustit i ministr zemědělství za druhou vládní stranu ÖVP Nikolaus Berlakovich.

Čistý štít nemá ani exkancléř

Podle magazínu News musely ÖBB inzerovat i v brožuře k 60. narozeninám bývalého kancléře Schüssela. Reklama je vyšla na 17 tisíc eur a dráhy tak prakticky zaplatily oficiální oslavu jubilea rakouského politika. Křesťanští demokraté to označili za „zcela běžný postup“.

Komisi také zbývá rozhodnou v případě korutanského vicehejtmana Uwe Scheucha, který v roce 2009 přes prostředníka nabídli zajistit rakouské občanství ruskému investorovi. Ten měl na oplátku přispět Scheuchově straně BZÖ peněžitým darem. Scheuch už byl nepravomocně odsouzen k sedmiměsíční podmínce a peněžité pokutě, proti rozsudku se ale odvolal. Dvěma ruským podnikatelům měl k občanství pomáhat také tehdejší korutanský hejtman a Scheuchův nadřízený Jörg Haider.

Největší rakouské strany SPÖ a ÖVP zřejmě stály i za případem korupce při východoevropských investicích operátora Telekom Austria. Při řadě obchodů od Běloruska po Bulharsko prý docházelo k vyplácení podezřelých provizí a honorářů za poradenské služby, tvrdí státní zastupitelství.

S blížícími se parlamentními volbami, které proběhnou příští rok, se množí spekulace, že politické strany se postaví proti vyšetřovací komisi a zastaví její činnost, aby zabránily pokračování skandálů. Podle poslední dohody parlamentních stran by vyšetřovací komise měla naposledy zasednout 16. října.