Rakousko hlásí 17 tisíc nových migrantů, situace pomohla Svobodným

Hraniční přechod Nickelsdorf/Hegyeshalom

Hraniční přechod Nickelsdorf/Hegyeshalom Zdroj: CTK

Zhruba pět tisíc migrantů dorazilo zatím během dneška do Rakouska, za celý víkend je jich už 17 tisíc. Většina z nich překročila hranici s Maďarskem, na jehož území dnes vstoupilo z Chorvatska přes 9000 osob, informovala agentura APA.

Od páteční půlnoci do nedělního odpoledne překročilo maďarsko-rakouskou hranici, převážně přes hraniční přechod Hegyeshalom-Nickelsdorf 17 tisíc migrantů. Většinu z nich se podařilo rakouské policii rozvézt do tranzitních ubytoven. Část z nich se vydala taxíky rovnou na cestu do Vídně. Z rakouské metropole valná část běženců pokračuje vlaky do Salcburku a dál do Německa.

Pozdvižení v Rakousku vyvolala informace, že Německo chce od pondělí přestat vypravovat zvláštní vlaky pro přepravu migrantů ze salcburského nádraží do Bavorska a dál do německého vnitrozemí. Salcburský starosta Heinz Schaden se dokonce obával „humanitární a sanitární katastrofy“. Německé ministerstvo dopravy tuto zprávu ale popřelo.

Šance pro Svobodné

V zemských volbách ve spolkové zemi Horní Rakousy získali podle prvních průzkumů pravicové populisté ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ) přes 30 procent hlasů, což je dvojnásobek ve srovnání s minulými volbami. Skončili druzí za lidovci.

Jejich předseda Heinz Christian Strache nedávno například požadoval výstavbu plotu na rakouských hranicích po vzoru Maďarska. Rakouští politologové hlasování vesměs považují za test nálady voličů v celé republice.

Statisíce lidí

Se stálým přílivem migrantů se nadále potýká také Maďarsko. V sobotu dorazilo do země podle místní policie 9472 osob, převážná většina z Chorvatska. Jen asi dvě stovky migrantů překročily maďarsko-srbskou hranici. Od ledna už Maďarsko zaregistrovalo 268 780 běženců.

Řecko-makedonskou hranici, kterou vede takzvaná balkánská cesta, po níž migranti směřují dál do západní Evropy, denně překročí v průměru 5500 lidí, uvedla dnes makedonská policie. Téměř 60 procent z nich jsou údajně Syřané.

Ekonomičtí migranti tak daleko nejdou

Podle ředitele afghánské mise Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) Richarda Danzigera, kterého citoval deník Die Welt, se bude muset Německo připravit na stoupající počet žadatelů o azyl také z této středoasijské země. Měsíčně prý podle něj Afghánistán opouští až 100 tisíc lidí. Hospodářští migranti prý míří převážně do Íránu, Pákistánu či Spojených arabských emirátů, řada uprchlíků ale pokračuje dál na západ.

Letos do Evropy podle Danzigera dorazilo už 70 tisíc Afghánců a jejich počet bude nadále stoupat. Převáděči lidí totiž podle něj rozšířili v zemi zprávu, že Německo přijme pouze 800 tisíc lidí, což vyvolalo masivní vlnu odchodů. Toto číslo je přitom pouhý odhad německé vlády počtu migrantů, kteří letos do země dorazí.