Rakouský Nejvyšší soud stopl exekuční řízení s Českem kvůli Diag Human

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Rakouský Nejvyšší soud definitivně zastavil exekuční řízení vedené proti České republice kvůli sporu se společností Diag Human. Nevyhověl reviznímu odvolání firmy, sdělil mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Robert Hurt.

„Řízení v Rakousku je tak definitivně ukončeno a Česká republika v něm zaznamenala úplné vítězství,“ uvedl Hurt. Nejvyšší soud nyní potvrdil listopadové rozhodnutí odvolacího soudu.

Firma Diag Human se kvůli svým požadavkům na odškodnění začala obracet od počátku roku 2011 na zahraniční soudy. Její nárok hned zpočátku nepravomocně uznaly pařížský a vídeňský soud. Odvolací senáty ve Francii i v Rakousku ale prvoinstanční verdikty změnily.

Společnost zažalovala ČR také u soudů v Lucembursku, Velké Británii a Švýcarsku. Loni v létě pak firma stáhla návrh na exekuci ve Spojených státech.

Uvedla však, že je stažení návrhu vedeno pouze snahou urychlit řízení, neboť jakýkoliv výrok evropského soudu o vykonatelnosti je podle amerického zákona i mezinárodního práva okamžitě a automaticky vykonavatelný i ve Spojených státech.

Spor o arbitráž

Diag Human si nárokuje mnohamiliardové odškodnění. Rozhodci mu v roce 2008 přiznali náhradu škody přes osm miliard korun. Podle dřívějšího vyjádření právního zástupce společnosti Jana Kalvody pak přesáhla částka s úroky již deset miliard.

Strany se však doposud přou o to, zda bylo toto rozhodnutí pravomocné. Podle ministerstva zdravotnictví i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových arbitráž stále pokračuje, podle Diag Human je skončená.

Podle Hurta ani Rakousko nepovažuje arbitráž ČR a Diag Human o odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou za ukončenou. Rozhodčí nález z roku 2008, který firmě přiřkl přes osm miliard korun, prý není vykonatelný.