Rakouský soud osvobodil lobbistu z kauzy gripeny. Chyběly důkazy

Alfons Mensdorff-Pouilly

Alfons Mensdorff-Pouilly Zdroj: ctk

Rakouský odvolací soud dnes potvrdil podnikateli a lobbistovi Alfonsi Mensdorffu-Pouillymu zproštění obvinění z praní špinavých peněz. Případ souvisí s armádními obchody ve střední a východní Evropě, včetně nákupu stíhaček JAS 39 Gripen v Česku.

Obžaloba lobbistu vinila, že od britského zbrojního koncernu BAE Systems dostal v letech 2000 až 2008 přes spletitou síť firem 12,6 milionu eur (dnes 346 milionů korun) na ovlivňování armádních zakázek ve střední a východní Evropě. BAE Systems se údajně snažil pomocí milionových úplatků prostřednictvím Mensdorffa-Pouillyho prosadit gripeny v Česku a také v Rakousku a Maďarsku. Praha však nakonec od nákupu upustila a letadla si jen pronajala.

Loni v lednu soud lobbistu osvobodil s tím, že podle důkazů sice peníze skutečně přijal, „nevíme ale, v jaké pozici“. „Ta věc zapáchá, ale nezapáchá dost,“ dodal soudce. Státní zastupitelství se proti verdiktu odvolalo.

Vrchní zemský soud ve Vídni pak potvrdil původní verdikt. Ten Mensdorffa sice zbavil obvinění z praní špinavých peněz, uložil mu ale dvouměsíční podmíněný trest za předložení zfalšovaného materiálu. „Pověsti okolo obchodu se zbraněmi nestačí, potřebujeme důkazy,“ vysvětlil předseda senátu Christian Dostal.

Mensdorffa podezírali i Češi

Po více než tříletém vyšetřování případ korupce při nákupu gripenů loni odložili i čeští policisté. Detektivové se případem zabývali od roku 2002 celkem třikrát, pokaždé byl ale nakonec odložen. „Naposledy bylo prověřování obnoveno v květnu 2010, a to na základě prověrky Nejvyššího státního zastupitelství,“ uvedl na podzim mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

V roce 2007 přišla s informace o podplácení i švédská televize. Právě její nreportéři tvrdily, že do kauzy by mohl být zapleten i Mensdorff, který v Česku jako poradce BAE Systems působil už v 90. letech.

Nákup gripenů 60,2 miliardy korun schválil v dubnu 2002 kabinet Miloše Zemana, parlament jej ale zamítl. Po následných povodních nová vláda Vladimíra Špidly původní záměr přehodnotila s odůvodněním, že peníze jsou potřeba jinde. O rok později vláda rozhodla o pronájmu gripenů. Nyní jedná o jeho prodloužení.

Chronologie pronájmu stíhaček gripen:
26. března 1997 - Vláda rozhodla, že místo ruských migů se koupí novější typy stíhaček. O přezbrojení se ucházely americké firmy McDonnell Douglas-Boeing (letouny F/A-18) a Lockheed Martin (F-16), britsko-švédské konsorcium British Aerospace-Saab (Jas-39 Gripen) a francouzská Dassault Aviation (Mirage 2000).
10. ledna 2001 - Ministerstvo obrany vyhlásilo výběrové řízení na nové víceúčelové taktické nadzvukové letouny. Postupně z něj odstoupily všechny firmy s výjimkou BAE Systems-Saab.
10. prosince 2001 - Kabinet rozhodl, že zahájí jednání s BAE Systems-Saab o dodávce stíhaček Jas-39 Gripen.
22. dubna 2002 - Vláda Miloše Zemana (ČSSD) jednomyslně schválila smlouvy o nákupu 24 stíhaček Jas-39 Gripen.
9. května 2002 - Sněmovna schválila návrh financování nákupu, Senát jej ale zamítl a veto už Sněmovna nepřehlasovala.
10. září 2002 - Vláda upustila od záměru nakoupit 24 nových stíhaček a rozhodla jednat s vládami dalších zemí o jiném řešení, například o pronájmu či koupi starších strojů.
15. ledna 2003 - Protikorupční policie odložila vyšetřování možné korupce při pořizování gripenů pro českou armádu. Podle kriminalistů sice zakázku zřejmě korupce provázela, její pachatele se však nepodařilo zjistit.
17. prosince 2003 - Kabinet rozhodl, že zahájí jednání se švédskou vládou o pronájmu 14 stíhaček Jas-39 Gripen; vláda tak respektovala předchozí doporučení odborné komise.
9. dubna 2004 - Vláda schválila smlouvy o desetiletém pronájmu 14 gripenů; podepsány byly v červnu 2004.
26. dubna 2005 - ČR oficiálně převzala od Švédska na čáslavské letecké základně prvních šest nových stíhaček Jas-39 Gripen; dalších osm letounů dostala do konce srpna.
20. února 2007 - Švédská televize informovala o korupci, jež údajně provázela jednání konsorcia BAE-Saab o prodeji a následně o pronájmu gripenů české armádě.
30. listopadu 2009 - Česká protikorupční policie podruhé odložila vyšetřování kauzy údajných úplatků při zakázce na pronájem stíhaček.
14. listopadu 2010 - Premiér Petr Nečas (ODS) řekl, že po skončení pronájmu v roce 2015 bude vypsán nový tendr.
1. února 2012 - Vláda rozhodla, že ČR se nevzdá nadzvukového letectva ani po roce 2015. Ministra obrany Alexandra Vondru (ODS) pověřila jednáním se zástupci švédské vlády o možnostech „překlenovacího řešení“ dalším provozováním 14 gripenů.
25. července 2012 - Vondra dostal na exkluzivní jednání se Švédskem čas do konce listopadu. Zároveň ale MO začalo ke stejnému termínu připravovat případné výběrové řízení.
12. listopadu 2012 - Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová řekla, že za údajnou korupci v kauze pořízení gripenů pro českou armádu už asi nikdo obviněn nebude.
15. března 2013 - Premiér Nečas jednal o gripenech se svým švédským protějškem Fredrikem Reinfeldtem. Nečas prohlásil, že poslední nabídka Švédska na pokračování pronájmu stíhaček ještě neodpovídá českým představám a ČR by mohla zvolit jiné stroje.
14. srpna 2013 - Premiér překlenovací vlády Jiří Rusnok prohlásil, že by rozhodnutí o pronájmu gripenů rád nechal na nové vládě. V případě hrozby zhoršení podmínek prodloužení pronájmu ale nechá rozhodnout svoji vládu.
11. září 2013 - Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek oznámil, že návrh smlouvy mezi ČR a Švédskem počítá s prodloužením pronájmu gripenů o 14 let. Roční splátky budou o třetinu nižší, než je tomu u dobíhajícího kontraktu.
9. října 2013 - Česká policie znovu odložila vyšetřování možné korupce při pořizování gripenů.

Zdroj ČTK