Rasmussen: Polsko i Pobaltí si mohou být jisté kolektivní obranou NATO

Anders Fogh Rasmussen s Donaldem Tuskem při setkání ve Varšavě

Anders Fogh Rasmussen s Donaldem Tuskem při setkání ve Varšavě Zdroj: ctk

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v souvislosti s ukrajinskou krizí znovu ujistil Polsko a východoevropské členy Severoatlantické aliance kolektivní obranou. Podle tiskových agentur DPA a PAP to řekl po setkáních s polským prezidentem Bronislawem Komorowským a premiérem Donaldem Tuskem ve Varšavě.

„Náš závazek kolektivní obrany je skálopevný, nyní i v budoucnosti,“ prohlásil šéf aliance. Svá slova adresoval především bývalým sovětským republikám v Pobaltí - Litvě, Lotyšsku a Estonsku, které znepokojil postup Kremlu vůči Ukrajině. Rusko v březnu schválilo žádost separatistického vedení Krymu o připojení tohoto ukrajinského poloostrova k Rusku. Nyní se spekuluje o možnosti, že podobný scénář by Rusové mohli uplatnit i na východě Ukrajiny, kde sílí odpor proti současnému prozápadně orientovanému kyjevskému vedení.

Rasmussen v této souvislosti hájil zvýšenou přítomnost NATO na východní hranici aliance. Odmítl přitom ruskou kritiku jako absurdní, neboť jde o reakci na chování Ruska, která slouží k zajištění bezpečnosti. Navíc je to podle generálního tajemníka aliance součást mezinárodního úsilí směřujícího k uklidnění krize kolem Ukrajiny a k nalezení politického východiska.

{{{
„Ruská agrese proti Ukrajině podkopala mír a stabilitu, kterou jsme v Evropě tak pečlivě vybudovali,“ prohlásil Rasmussen.
{{{

Sdělil také, že na zářijové vrcholné schůzce NATO ve Walesu bude rozhodnuto, jaké další kroky je třeba podniknout, aby se kolektivní obrana přizpůsobila nové realitě.

„Polsko je jako člen NATO v bezpečí,“ prohlásil šéf aliance podle agentury PAP. „Kdokoli, kdo by chtěl zkoušet solidaritu aliance, neuspěje,“ zdůraznil.

Ruské ministerstvo zahraničí dnes kritizovalo Rasmussenovo prohlášení zveřejněné na Twitteru, které zpochybnilo středeční tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina, že ruské jednotky se už stáhly od ukrajinských hranic. NATO podle Rasmussena žádné známky takového odsunu nezaznamenalo. „Těm, kteří nevidí, doporučujeme, aby si přečetli prohlášení prezidenta Putina ze 7. května,“ odpovědělo ruské ministerstvo rovněž na Twitteru.

„Já mám oči velmi dobré,“ nedal se ale po schůzce s Tuskem generální tajemník NATO. Podle agentury PAP trval na tom, že vzhledem ke zjištěním aliance je na místě „velká opatrnost vůči sdělení prezidenta Putina“. Nicméně dodal, že pokud se objeví důkaz odchodu ruských vojáků od ukrajinských hranic, bude první, kdo to uvítá.