Reálná hodnota světového obchodu vzrostla za třicet let čtyřikrát

Většina obchodní výměny mezi USA a EU probíhá díky kontejnerovým lodím

Většina obchodní výměny mezi USA a EU probíhá díky kontejnerovým lodím Zdroj: CC BY 2.0: Daniel Ramirez

Na zabrzdění liberalizace světového obchodu nejvíce prodělají rozvojové země. Pokud by cla klesla o padesát procent a ruku v ruce s tím by spadly i ceny dopravy, mohly by rozvojové ekonomiky růst o sedm procent ročně. Naopak v případě, že se svět kvůli pokračující recesi od liberalizace odvrátí a cla a další překážky se vrátí na úroveň z před třiceti let, bude růst rozvojových zemí sotva tři procenta. Vyplývá to ze simulací Světové obchodní organizace (WTO).

Při pokračujícím odbourávání obchodních překážek by export rozvojových zemí rostl o 8,5 procenta ročně. Podíl vzájemného obchodu mezi rozvojovými zeměmi na celkovém světovém obchodu by se časem zvedl z dnešní čtvrtiny na 43 procent. V opačném scénáři by se export rozvojových zemích zvyšoval jen o procento ročně a podíl jejich vzájemného obchodu by postupně klesl k 18 procentům.

Celkem za posledních třicet let rostla hodnota světového obchodu v průměru o sedm procent ročně a vystoupala na 18 bilionů dolarů. Obchod tak rostl dvakrát rychleji než celková výkonnost světové ekonomiky. Reálná hodnota obchodu, očištěná o vliv změny cen, se za stejné období zvýšila čtyřikrát. Podle WTO k tomuto růstu výrazně přispělo odbourávání obchodních překážek.

Největší skok zaznamenala Čína, jejíž vývoz se ještě v roce 1980 podílel na světovém exportu jen jedním procentem. O třicet let později to bylo už 11 procent. Z Číny se tak stal největší světový vývozce, pokud se členské země Evropské unie počítají samostatně.

Společně se zvyšováním obchodní váhy rozvojových zemí roste i jejich vzájemná provázanost. Podíl jejich vzájemného obchodu na celosvětových číslech se od roku 1990 zvýšil z 8 na 24 procent. Narost i podíl obchodu mezi rozvinutými a rozvojovými státy. Naopak podíl vzájemného obchodu mezi vyspělými státy se zmenšil z 56 na 36 procent.