Rebelové v syrské provincii Idlíb se podvolili islámským radikálům

Celou severosyrskou provincii Idlib kontroluje spojenectví islámských radikálů, které si říká Haját Tahrír aš-Šám (HTS) a v němž působí oddíly, jež se původně hlásily k Al-Káidě. Ostatní skupiny, které v Idlibu dosud působily, se HTS podrobily. Oznámila to agentura AFP. V minulých dnech se objevily zprávy, že HTS vyjednává s ostatními skupinami ve snaze ukončit boje. Nedávno v nich padly desítky bojovníků. Idlib sousedí s Tureckem a je poslední z provincií, kterou se Damašku nepodařilo vybojovat.

Do Idlibu se v minulosti uchylovali členové povstaleckých i radikálních uskupení, jež bojovala proti syrské armádě jinde v Sýrii. Podle AFP nyní HTS ovládá idlibskou administrativu, a kdo se jí nebude chtít podrobit, musí odejít.

Syrská armáda byla loni připravena o Idlib bojovat, ale ofenzivě zabránila dohoda, již vyjednalo Rusko, coby spojenec Damašku, a Turecko, které podporuje některé povstalecké skupiny. Podle ní měla vzniknout demilitarizovaná zóna mezi územím kontrolovaným armádou a územím, na němž působily radikální a povstalecké skupiny. Zejména radikálové ale některé podmínky dohody odmítli splnit.

HTS v lednu zahájila útoky na oddíly povstalecké koalice a tyto boje si na obou stranách vyžádaly životy 130 lidí.

Ve čtvrtek HTS ohlásila, že uzavřela s ostatními skupinami dohodu, která jí umožní kontrolovat celý Idlib. Podle odborníků se tak HTS bude považovat za řádného vyjednávacího partnera těch, kdo budou chtít řešit situaci v Idlibu nevojenskými prostředky. HTS má podle odhadů zřejmě kolem 25 tisíc dobře vyzbrojených bojovníků. Pro Turecko je tato situace porážkou, řekl AFP Fabrice Balanche z univerzity v Lyonu.

Turecko dnes oznámilo, že vysílá oddíly do provincie Hatay, která s Idlibem sousedí. K hranici jedou kromě jiného obrněná vozidla a posílí vojáky, kteří už u hranice jsou.

AFP připomíná, že syrský režim může nesplnění loňské turecko-ruské dohody o demilitarizovaném pásmu použít jako záminku pro ofenzivu v Idlibu, který je domovem tří milionů lidí. OSN už loni upozornila, že by tato vojenská operace vyvolala humanitární katastrofu. Turecko, které má na svém území miliony syrských uprchlíků, se chce vyhnout přílivu dalších.

Balanche se ale domnívá, že pro Damašek je nyní prioritou získat znovu kontrolu nad východem země, kde je ropa a odkud se nyní stahují američtí vojáci. "Je tam ropa a politicky to bude snadnější," tvrdí Balanche. Na tomto území žijí syrští Kurdové, jež dosud Američané chránili před Tureckem, které na kurdské milice pohlíží jako na teroristy.