Řecká opozice se pokusí sestavit vládu, mnoho šancí nemá

Předseda řecké Nové demokracie Evangelos Meimarakis

Předseda řecké Nové demokracie Evangelos Meimarakis Zdroj: Evropska lidova strana

Vůdce řecké opoziční Nové demokracie Evangelos Meimarakis dostal od prezidenta Prokopise Pavlopulose mandát pro sestavení nové vlády. Pověření mu přišlo mu elektronickou poštou po půlnoci. Osobně se ale s prezidentem ještě setká dnes dopoledne. Meimarakis se o sestavení nové vlády pokusí po čtvrteční rezignaci dosavadního levicového premiéra Alexise Tsiprase, podle znalců ale velké šance nemá.

Meimarakis už stačil na pověření prezidentovi odpovědět a sdělil ve svém dopise, že si pro mandát přijde osobně, protože ústava nepočítá s přijetím pověření k sestavení vlády zaslaného e-mailem. Na sestavení vlády má šéf opozice tři dny.

Nejpravděpodobnějším vyústěním situace jsou mimořádné volby, o něž už Tsipras požádal prezidenta. Podle řeckých médií by se mohly konat 20. září, termín ale stanoví hlava státu.

Meimarakis má na sestavení vlády tři dny. Po jednání s prezidentem podle agentury AFP řekl, že jeho cílem je probrat s „dalšími stranami možnost, že koaliční vláda, která zajistí Řecku evropskou budoucnost, má šanci získat v současném parlamentu důvěru“.

Volby jsou zbytečné

Jeho cílem je dát dohromady koalici, aby Řecko ušetřil důsledků předčasných voleb. Podle něj jsou volby „zbytečné“ a mohou zemi poškodit na dlouhou dobu. Ke konzultacím chce přizvat také Tsiprase.

Ústava předpokládá, že jestliže vláda podá do roka po svém ustavení demisi, mají mít možnost sestavit jinou vládu postupně druhá a třetí nejúspěšnější parlamentní strany. Volby v lednu vyhrála Tsiprasova strana Syriza se 149 mandáty, Nová demokracie skončila druhá se 76 poslanci a na třetím místě byl nacionalistický Zlatý úsvit, který obsadil 17 křesel.

Stranický rozkol

Dnes ale 25 členů Syriza ze strany vystoupilo, aby založili novou vlastní stranu. Má se jmenovat Lidová jednota a počtem mandátů by předčila ultrapravicový Zlatý Úsvit. Některé sdělovací prostředky i odpadlíci z Tsiprasovy strany hovoří o tom, že další šanci na sestavení vlády by měla dostat právě tato nová formace.

V případě, že se novou koalici sestavit nepodaří, bude rozpuštěn parlament a příští měsíc se budou konat volby. Tsipras požádal prezidenta o uspořádání předčasných parlamentních voleb v co nejkratší možné lhůtě.

Odstupující premiér přiznal, že se mu nepodařilo dosáhnout takové dohody s mezinárodními věřiteli, jakou si jeho strana vytyčila. Novou tříletou dohodu o záchranném programu bude ale podle něj nutné dodržet. Je to prý to nejlepší, čeho bylo možné ve vyjednávání dosáhnout.