Řecká privatizace se zastavuje, ambiciózní plán se zhroutil

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Plán řecké vlády na výnosy z privatizace byl od května 2010, kdy země obdržela první mezinárodní pomoc, velmi ambiciózní. Nejprve mělo jít o 50 miliard eur do roku 2020, potom jen o 25 miliard, z toho 11 miliard eur do dvou let. Jenže Atény zatím zprivatizovaly majetek za pouhých 900 milionů eur a jen letos bude v rozpočtu chybět nejméně další 1,5 miliardy eur.

Šéf řecké privatizační agentury Stelios Stavridis chce proto hledání zahraničních investorů urychlit. Přístav v Pireu bude podle něj prodán ještě letos. Nejvážnějším zájemcem je čínské rejdařství Cosco, které má na 35 let pronajatou část kontejnerového přístavu. „Čínští investoři už tady jsou a navíc byl premiér Antonis Samaras nedávno v Číně,“ řekl Stavridis listu The Wall Street Journal. Peking za šedesátiprocentní podíl v Pireu údajně nabízí miliardu eur.

Ostatní privatizační projekty jsou zatím u ledu. Minulý měsíc zkrachoval prodej firmy Depa, státního distributora plynu. Jediným zájemcem v posledním kole byl ruský gigant Gazprom, i on ale svou nabídku nakonec stáhl. Nejúspěšnějším privatizačním obchodem tak zůstává prodej třetiny v loterijní společnosti Opap česko-řecké investiční společnosti Emma-Delta, za níž stojí Jiří Šmejc, někdejší dvojka konsorcia PPF.

Za podíl v Opapu nakonec Emma Delta nabídla 652 miliony eur plus bonus v podobě 60 milionů eur z dosud nevyplacených dividend za minulý rok. Ani privatizace loterijní společnosti ale není bez problému. Emma Delta se s řeckým státem pře o to, zda mají zástupci dalších dvou státních firem mít v jedenáctičlenném představenstvu Opapu právo veta.