Řecko dluhy splácí. Ale jen ty, které skutečně musí

Demonstrace v Aténách

Demonstrace v Aténách Zdroj: ctk/AP

Řecko si vybírá, komu své dluhy splatí a komu ne. Ačkoli nechaly Atény v pondělí bez povšimnutí už druhou splátku Mezinárodnímu měnovému fondu, jen o pár hodin později uhradili bezmála 100 milionů dolarů soukromé japonské bance Mizuho. Ta ve svém majetku držela dluhopisy řecké vlády vydané v japonském jenu a splatné právě dnes.

Podle odborníků by totiž v případě nezaplacení hrozilo, že Mizuho spustí takzvaný křížový bankrot, všechny dluhy Řecka vůči všem věřitelům by se tak staly okamžitě splatné. Tuto podmínku dříve záměrně nevyužil Mezinárodní měnový fond, podle expertů z politických důvodů.

„Řekové vybírali věřitele po věřiteli a analyzovali, kdo bude mít motivaci křížový bankrot spustit a podle toho vyhodnocovali, komu zaplatí a komu nikoli,“ uvádí analytik J&T Banky Petr Sklenář.

Zatímco v případě věřitelů z řad veřejných institucí Řekové podle něho předpokládali, že právo spustit takzvaný cross default nevyužijí, zcela jiná situace panuje v případě věřitelů z řad privátních institucí, mezi něž patří i finanční dům Mizuho Bank.

Řecko prodalo v Japonsku své bondy s dvacetiletou splatností za 94,6 milionů dolarů v červenci 1995, další emise obdobných dluhopisů přišla o rok později, tentokrát ale ve čtyřnásobném měřítku, příští rok tak Atény čeká opět splátka soukromým věřitelům v objemu atakujícím půl miliardy dolarů.

Hrozil oficiální bankrot

Pro zámořskou CNBC potvrdila úterní splátku řeckých bondů mluvčí japonské Mizuho. Nesplacením a spuštěním křížového bankrotu by si Řecko navíc vysloužilo oficiální bankrot od ratingových agentur. „Agentury nedefinují zmeškané platby MMF jako úvěrovou událost, v případě, že by Řekové vynechali tuto platbu, mohly by ratingy klesnout do bankrotového pásma,“ upozorňuje analytik Macquarie Bank Nizam Idris.