Řecko má nového premiéra, prezident jmenoval Tsiprase

Alexis Tsipras (na obálce novin) se stal novým řeckým premiérem (26. ledna 2015)

Alexis Tsipras (na obálce novin) se stal novým řeckým premiérem (26. ledna 2015) Zdroj: CTK

Novým řeckým premiérem se dnes stal Alexis Tsipras, šéf levicové strany Syriza, která zvítězila v nedělních parlamentních volbách. Do funkce ho jmenoval prezident Karolos Papulias, který jej zároveň pověřil sestavením vlády. Vznik kabinetu bude podle všeho velmi rychlý, protože Tsipras už se dohodl na koaliční vládě s menší pravicovou stranou Nezávislí Řekové.

Čtyřicetiletý Tsipras, který u voličů uspěl zejména slibem, že změní kurz přísné politiky úspor, je nejmladším premiérem v řecké historii. Jako vůbec první předseda vlády také během přísahy v prezidentském paláci odříkal jen civilní část slavnostní formulace a vynechal náboženskou pasáž, čímž porušil dosavadní tradici většinově pravoslavné země.

Sestavení vlády bude pro Tsiprase velmi jednoduchým úkolem, protože jeho strana disponuje ve 300členném parlamentu 149 poslanci a spolu s koaličním partnerem bude mít pohodlnou většinu 162 mandátů. Složení kabinetu chce nový premiér oznámit nejpozději během úterý.

V kabinetu má prakticky všechny ministry mít SYRIZA. Vůdce Nezávislých Řeků Panos Kammenos má podle médií obdržet rezort obrany a neusiluje v kabinetu o místopředsednický post. Jeho strana bude mít ještě několik státních tajemníků, včetně toho pro vztahy s pravoslavnou církví.

Ustavující zasedání nového parlamentu je plánováno na 5. února, během následujících deseti dní pak musí vláda projít hlasováním o důvěře.

V tom by mohl kabinet obdržet podporu nové centristické strany Potami, která patří v parlamentu k těm více proevropským. Komunisté zase mohou podpořit některé „prolidové“ kroky nového kabinetu, čímž má na mysli hospodářské úlevy pro chudé vrstvy pracujících.

Nekonvenční Tsipras nejmladším premiérem Řecka za 150 let
- Tsipras šéfuje radikálně levicové alianci Syriza od října 2009; předtím byl lídrem její nejsilnější strany Synaspismos. Pod jeho vedením zaznamenala Syriza obrovský vzestup až k nedělnímu vítězství ve volbách. Tsipras využil nespokojenosti obyvatel s tvrdými úspornými opatřeními vlády, která vedla k vysoké nezaměstnanosti a citelnému snížení platů.
- Ve volbách v květnu 2012 Syriza získala 16,8 procenta hlasů (jen o dva procentní body méně než vítězná ND) a 52 křesel v parlamentu. Jako druhý pak Tsipras dostal od prezidenta nabídku na sestavení vlády, což se mu ale nepodařilo. Koalici s pravicovými stranami odmítl.
- Do širšího zahraničního povědomí se Tsipras dostal loni na jaře před volbami do Evropského parlamentu, kde nakonec Syriza získala šest z 21 řeckých křesel. Tsipras byl tehdy kandidátem parlamentní frakce Evropská sjednocená levice/Severská zelená levice (GUE/NGL) na předsedu Evropské komise.
- Alexis Tsipras se narodil 28. července 1974 v Aténách a vystudoval stavební inženýrství. Už za studií zastával radikálně levicové názory a organizoval protesty proti školským reformám. Než vstoupil do strany Synaspismos byl členem strany mladých komunistů; v letech 1999 až 2003 byl prvním tajemníkem mládežnické organizace strany Synaspismos - Neolaia Syn.
- Do vyšší politiky vstoupil v roce 2006, kdy byl zvolen místním zastupitelem v Aténách. Této funkci dal přednost i před parlamentními volbami v roce 2007, takže poslancem se stal až v roce 2009.
- Do čela Koalice levicových a ekologických hnutí (Synaspismos, SYN) byl zvolen v únoru 2008 ve 33 letech (už od prosince 2004 byl členem jejího ústředního výboru); stal se tak nejmladším předsedou řecké politické strany vůbec.
- Velký fanoušek fotbalového klubu Panathinaikos Atény Tsipras žije s počítačovou inženýrkou Peristerou Batzianovou, s níž má dva syny - Phoibos-Pavlos (narozen v roce 2010) a Orphéas-Ernésto (narozen v roce 2013), který dostal jméno po latinskoamerickém revolucionáři Ernestu Che Guevarovi.

Tsipras se bez dohody s věřiteli neobejde, píše německý tisk