Řecko nabízí EU kompromis: zachová prý 70 procent reforem

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Řecký ministr financí Janis Varufakis Zdroj: ctk

Řecký ministr financí Janis Varufakis věří, že ve vyjednávání s eurozónou, které začne ve středu na mimořádném zasedání ministrů financí zemí platících eurem, dospěje jeho země ke kompromisu. Řecko je prý ochotné zachovat zhruba 70 procent z reforem požadovaných na základě končícího mezinárodního záchranného programu, pokud mu bude zbytek odpuštěn. Informovala o tom agentura AFP.

Varufakis zdůraznil, že tento závazek je platný „od okamžiku, kdy 30 procent z reforem, které považuje řecká strana za zcela nepřijatelné, bude pozastaveno nebo zrušeno“. Ministr dnes představil finanční programové cíle vlády před úterním hlasováním o důvěře.

Strukturální reformy provázené tvrdými úspornými opatřeními, které snížily životní úroveň většiny obyvatelstva, si vymohla trojice věřitelů - Evropská komise, Evropská centrální banka (ECB) a Mezinárodní měnový fond (MMF) - výměnou za úvěry zachraňující od roku 2010 zemi před státním bankrotem.

Ministr zkritizoval ECB

Varufakis zároveň zkritizoval dosavadní politiku Evropské unie v boji proti úvěrové krizi a zejména ECB, která prý totálně selhala v úkolu, jímž podle něj bylo omezení inflace. „V případě, že by ten lék byl hořký, ale účinný, souhlasili bychom s tím, abychom ho vypili,“ řekl ministr. Podle něj „je to ale toxický lektvar“. „A stále chtějí, abychom ho vypili,“ dodal. „Bylo nevyhnutelné, aby někdo konečně řekl 'ne', a spadlo to na malé Řecko,“ podotkl Varufakis podle AFP.

Řecký ministr financí vyjádřil názor, že plán, jenž nyní navrhuje Řecko, umožní překlenout rozpor mezi plněním „evropských pravidel“ a „mandátem, který levicové straně SYRIZA vítězstvím v lednových volbách svěřili řečtí voliči.

Tsipras: Záchranný plán pro Řecko byla chyba

Nový řecký premiér Alexis Tsipras v neděli v parlamentu označil mezinárodní záchranný program pro Řecko za chybu a potvrdil také, že jeho země prodloužení programu odmítá. Vláda chce místo toho s mezinárodními věřiteli do konce února uzavřít přechodnou dohodu, která by Řecku umožnila překonat období nutné k dojednání nových podmínek řešení řeckého státního dluhu.

Řecká média spekulují, že má jít o jakýsi kompromis mezi požadavky věřitelů, aby Řecko záchranný program prodloužilo, a požadavky Atén, které hovoří o překlenovací dohodě. Nový program by pak Řecko chtělo odstartovat od 1. září.