Řecko nepřesvědčilo investory, že krizi zvládlo

Pláž v Řecku, ilustrační foto

Pláž v Řecku, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Zahraniční kapitál se ani rok od záchrany Řecka, v pořadí už třetí, do země nehrne. Naopak stále utíká, akcie řeckých firem jsou níže než v předvečer sjednání loňské dohody a sehnat peníze na finančních trzích je pro Atény obdobně těžké jako před rokem. Za desetiletou půjčku zemi žádají zahraniční investoři roční úrok převyšující podle dat Thomson Reuters osm procent, tedy násobně více než u ostatních zemí Evropy a stejně jako v případě Kolumbie nebo Pákistánu.

„Ačkoli se může některým investorům zdát roční úrok kolem osmi procent atraktivní, řeckým vládním dluhopisům bych se raději obloukem vyhnul, obdobně tak i akciím řeckých bank,“ varuje burziány větřící výhodné nákupy portfolio manažer Consequ Vojtěch Železný.

Probuzení řeckého hospodářství z dlouhotrvající letargie si podle něho vyžádá radikálnější kroky než jen prodloužení splatnosti dluhu a vstřícný postoj Evropské centrální banky. Jednou z pravděpodobných cest je podle ekonomů prominutí další části dluhu.

Řecké finanční trhy mezitím propadají skepsi. Ceny akcií na burze v Aténách jsou stejně drahé jako v létě 2012, kdy se ekonomikou naplno rozlily důsledky dluhové krize. Kdo z odvážlivců vsadil loni po dohodě s věřiteli na budoucnost řecké burzy, do dneška o desetinu přišel.

Ztráty a nejistá budoucnost lákají do země spíše než dlouhodobý kapitál krátkodobé spekulanty. S aténskými dluhopisy, které mají od ratingových agentur vesměs hodnocení junk, tedy prašivé, tak s oblibou obchodují především hedgeové fondy investující s vysokou mírou rizika.

Řecké akcie a dluhopisyŘecké akcie a dluhopisy|E15

„Jediný způsob, jak si může Řecko vybudovat důvěru kapitálu, je kompetentní management. A ten země prozatím jednoduše nemá,“ říká pro agenturu Reuters šéf finanční skupiny Japonica Partners Chris Magarian. Řecká ekonomika je zhruba o třetinu menší než v roce 2008, dluh dosáhl koncem loňského roku 176 procent ročního ekonomického výstupu země a vláda loni hospodařila se schodkem na prahu 13 miliard eur.