Řecko podalo žádost o prodloužení pomoci, chce změnu podmínek

Alexis Tsipras

Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Řecko oficiálně požádalo země eurozóny o šestiměsíční prodloužení finanční pomoci, která by této hluboce zadlužené zemi poskytla čas na další jednání o řešení dluhové zátěže. Návrh podle očekávání neobsahuje závazky úsporných opatření, Řecko v něm ale slibuje, že bude splácet závazky, udržovat vyvážený rozpočet během půlroku pomoci, bojovat proti daňovým únikům a korupci a snažit se nastartovat ekonomiku. Německá vláda ale žádost Atén odmítla, za pozitivní návrh Řecka označila Paříž a Brusel.

Berlín návrh Řecka okamžitě odmítl s tím, že neodpovídá kritériím dohodnutým v pondělí na jednání euroskupiny, tedy ministrů financí zemí platících eurem. „Dopis z Atén není nosným návrhem řešení,“ řekl mluvčí německého ministerstva financí Martin Jäger. Ve skutečnosti podle něj návrh usiluje o přechodné financování, aniž by Řecko plnilo požadavky programu pomoci. Spolkový ministr hospodářství Sigmar Gabriel pak řekl, že návrh je nedostatečný, může být jen „začátkem jednání“ a že klíčové bude, jaké reformy bude nová vláda ochotna uskutečňovat.

Evropská komise nicméně iniciativu Řecka přivítala s tím, že jde o pozitivní signál otevírající cestu ke kompromisu. Také francouzský premiér Manuel Valls označil krok Atén za „velmi povzbudivou známku toho, že řešení je možné a že je i možné ho dosáhnout velmi rychle“.

Atény požádaly pouze o šestiměsíční prodloužení takzvané rámcové dohody o finanční pomoci, ne celého záchranného programu. Podmínky poskytnutí půjčky se tak mohou lišit od těch, které Řecko musí plnit nyní. Atény sev návrhu mino jiné zavázaly, že nebudou podnikat žádná jednostranná opatření, která by ohrozila „dosažení dohodnutých finančních cílů, zotavení řecké ekonomiky a finanční stabilitu“.

„Podali jsme žádost, která respektuje náš mandát z voleb, brání důstojnost společnosti a zároveň je přijatelná pro naše partnery,“ řekl agentuře AP zdroj z řecké vlády.

Nová řecká vláda se snaží vyjednat, aby se záchranný balíček obešel bez části dosavadních závazků úsporných opatření a reforem, například zvýšení DPH nebo zavedení pružnějšího pracovního práva. Argumentuje tím, že přísné podmínky programu poškozují řeckou ekonomiku.

Hra o čas

Řecko v žádosti též usiluje o to, aby záchranný program poskytl Řecku dostatek prostoru pro vypracování nové dohody s EU o hospodářském růstu pro období 2015-2019. Dohoda by měla podle Atén obsahovat část věnovanou opatřením ke snížení řeckého dluhu.

Návrh rovněž naznačuje, že by na záchranný balíček mohla dohlížet trojice v Řecku nepříliš oblíbených institucí, a to Evropská unie, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond.

Den před termínem

Řečtí představitelé se v uplynulých dnech nechali opakovaně slyšet, že stávající podmínky půjčky jsou pro ně nepřijatelné. „Jsme přesvědčeni, že podmínky záchranného programu v žádném případě nemohou pokračovat,“ řekl mluvčí vlády Gavriil Sakellaridis. Premiér Tsipras před několik dny prohlásil, že stávající program je „mrtvý“.

Řecký ministr financí Janis Varufakis nicméně ve středu ujistil, že návrh bude napsán tak, aby vyhovoval jak Řecku, tak vedení euroskupiny. Také vládní mluvčí dnes v řecké televizi uvedl, že Řecko činí vše pro to, aby bylo dosaženo dohody. Řecká vláda ale podle něj nepřijme další úsporná opatření jako podmínku pokračování finanční pomoci.

Žádost o prodloužení programu musely Atény podat nejpozději v pátek, jinak by záchranný program 28. února skončil. Řecko hledá způsob, jak zvýšit svou likviditu. Hotovost zemi podle Reuters za současného stavu dojde nejpozději do konce března.

Petr Dufek: Řecko a evropský morální hazard

David Marek: Špatná komedie, či zbytečná tragédie?