Řecko pokračuje s vracením migrantů do Turecka

Migranti připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos

Migranti připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos Zdroj: ctk/ap

Řecko dnes na základě dohody Evropské unie s Ankarou obnovilo vracení migrantů do Turecka. Z řeckých ostrovů v Egejském moři bylo dnes do tureckého města Dikili přepraveno podle agentury DPA celkem 124 migrantů. Dalších 97 migrantů vrátilo Řecko do Turecka na základě dřívější bilaterální dohody o nelegální migraci. Turecký parlament v noci na dnešek schválil readmisní dohodu, která umožní vracení pákistánských migrantů do vlasti.

Podle řecké státní televize ERT jsou dnešní deportovaní z ostrovů Lesbos, Kos a Samos původem z Pákistánu, Indie, Maroka, Iráku a Palestiny a jde o osoby, které v Řecku nepodaly žádost o azyl. Aténská vláda dále uvedla, že v rámci řecko-turecké dohody uzavřené před 14 lety do Turecka vrátila dalších 97 migrantů Pákistánu, Bangladéše, Alžírska, Íránu a Maroka. Turecké úřady si je převzaly na hraničním přechodu Kipoi-Ipsala.

Dnešní plavbu první lodě z ostrova Lesbos se pokusila zastavit trojice demonstrantů skokem do vody. Pobřežní stráž ale protestující z moře vytáhla a plavidlo Lesbos opustilo.

Přesuny migrantů z Řecka do Turecka začaly v pondělí, kdy bylo na turecké území vráceno na 200 lidí, většinou Pákistánců a Afghánců. Poté řecká vláda oznámila, že vracení pozastaví na dva týdny, neboť řecké úřady nestačí vyřizovat vysoký počet žádostí o azyl. Migranti totiž z obav před vracením do Turecka začali skoro všichni žádat o útočiště v Řecku, což dříve většina z nich nedělala a pokračovala dál do Evropy.

Ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval, že Ankara nebude plnit migrační dohodu s Bruselem, pokud Evropská unie nedostojí svým závazkům. Mimo jiné připomněl zavedení bezvízového styku pro turecké občany do konce června.

Dohoda už platí

Dohoda EU a Turecka, která platí od 20. března, předpokládá, že migranti, kteří od tohoto data připlují do Řecka z Turecka a nezískají azyl, budou vráceni. Za každého vráceného Syřana se EU zavázala přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl, stanoven je strop 72 tisíc běženců. V Turecku je v současnosti přes 2,5 milionu syrských uprchlíků. Přesuny do unijních zemí začaly rovněž v pondělí, kdy jen do Německa bylo posláno 78 Syřanů z Turecka. Z řeckých ostrovů do Turecka ale byli v pondělí přepraveni pouze dva Syřané.

Unie za pomoc při zvládání migrační krize Ankaře slíbila mimo jiné obnovení zamrzlých přístupových rozhovorů Turecka s EU, zrušení vízové povinnosti pro Turky do konce června a finanční pomoc při zvládání migrační krize. Loni v listopadu Turecku slíbila tři miliardy eur (81 miliard korun), po jejich vyčerpání EU poskytne Turkům do roku 2018 další tři miliardy eur.

Také dnes pokračoval příliv uprchlíků z Turecka do Řecka, když během 24 hodin na řecké ostrovy v Egejském moři připlulo podle řeckého krizového štábu 149 uprchlíků. Ve čtvrtek přijelo touto cestou do Řecka 76 běženců, ve středu 68 a v úterý 225. Je to výrazný pokles oproti předchozímu měsíci, kdy připlouvalo denně kolem 900 běženců.