Řecko prý chce dohodu s věřiteli, pat ale může vést k předčasným volbám

Premiér Alexis Tsipras (vpravo), Řecko,

Premiér Alexis Tsipras (vpravo), Řecko, Zdroj: ctk

Řecko usiluje o dohodu o svém reformním plánu s mezinárodními věřiteli, neustoupí ale z hranic, které jsou podle jeho vlády nepřekročitelné. V nedělním vydání listu To Vima to podle agentury Reuters uvedl místopředseda řecké vlády Jannis Dragasakis. Nevyloučil přitom konání referenda nebo předčasných voleb v případě, že rozhovory skončí ve slepé uličce.

Atény a jejich mezinárodní věřitelé, totiž Evropská unie a Mezinárodní měnových fond (MMF), jednají o hospodářských reformách, které jsou podmínkou pro uvolnění zbývajících peněz z mezinárodního záchranného programu pro Řecko. Jednání ale postupují pomalu, zatímco zadlužená jihoevropská země bojuje s nedostatkem hotovosti.

Odhaduje se, že do pátku 24. dubna, kdy se v Rize koná klíčové setkání ministrů financí eurozóny, strany k dohodě nedospějí. Vláda v Aténách by tak v příštích týdnech mohla stát před rozhodnutím, zda z peněz, které má k dispozici, zaplatí důchody a mzdy státním zaměstnancům, nebo dlužnou splátku MMF.

Neustoupíme z nejzazších hranic, říká Dragasakis

„Naším cílem je schůdné řešení uvnitř eurozóny,“ sdělil podle Reuters vicepremiér. „Neustoupíme z nejzazších hranic, které jsme stanovili,“ uvedl také. Cílem vlády je podle něj dosáhnout dohody. Kdyby ale jednání skončila ve slepé uličce, možností by podle něj mohlo být vyhlášení referenda nebo další předčasné volby.

Dosud poslední předčasné volby v Řecku vyhrála letos v lednu levicová strana Syriza se slibem, že ukončí politiku úspor vyžadovaných mezinárodními věřiteli.

V Bruselu se dnes mezitím rozběhla další jednání zástupců mezinárodních věřitelů Řecka a představitelů řecké vlády. Podle mluvčí Evropské komise, na kterou se odvolala agentura DPA, by jednání takzvané bruselské skupiny mělo trvat celý víkend. Experti chtějí připravit materiál na nadcházející schůzku v Rize, a žádná rozhodnutí se tak prý nečekají.