Řecko už migranty v Turecku neláká, připlouvají jich jen desítky

Uprchlíci, kteří do Evropy dopluli přes Středozemní moře

Uprchlíci, kteří do Evropy dopluli přes Středozemní moře Zdroj: CTK

Plavba z Turecka do Řecka jako relativně dostupný způsob, jak se dostat do Evropské unie, už migranty po uzavření dohody mezi EU a Ankarou o vracení uprchlíků tolik neláká. Na řecké ostrovy jich nyní denně v průměru připlouvá jen několik desítek. Za posledních 24 hodin dorazilo z Turecka na ostrovy v Egejském moři jen 110 běženců, den předtím to byli pouze dva lidé, uvedla agentura DPA s odvoláním na údaje řeckých úřadů.

Mezitím tyrolský hejtman Günther Platter vyzval, aby Rakousko zavedlo kontroly v Brennerském průsmyku, přes který se podle něj snaží z Itálie projít stále více běženců.

„Nehodlám se smířit s neúčinným ujišťováním Itálie o údajných kontrolách, zatímco počet nelegálních přechodů (hranice) roste,“ prohlásil podle APA zemský hejtman Platter, který se s kritikou obrátil na rakouského ministra vnitra Wolfganga Sobotku. Ten mu sdělil, že v úterý bude do pohraničí vysláno dalších 80 policistů.

Platter označil italská prohlašování a ujištění za zastírací manévry, které jdou ale na účet Tyrolska. Pokud bude počet nelegálních pokusů o překročení hranic z Itálie do Rakouska nadále vysoký, musí Vídeň podle hejtmana přistoupit k zavedení kontrol v Brennerském průsmyku. Žádné konkrétní údaje o počtech běženců ale nezmínil.

Která trasa nahradí uzavřený koridor přes Balkán?

Itálie zpřísněné kontroly v důležitém dopravním uzlu mezi oběma zeměmi odmítá. Vídeň před týdnem oznámila, že zavedení hraničních kontrol zatím není potřeba. Spekuluje se, že trasa z Itálie přes Rakousko by mohla nahradit uzavřenou cestu přes Řecko a Balkán, po které migranti proudili do bohatých evropských zemí, především do Německa a Švédska.

Ujednání EU s Ankarou platí od 20. března a znamená, že všichni migranti, kteří dorazí do Řecka po tomto datu, budou automaticky vraceni do Turecka v případě, že neuspějí s případnou žádostí o azyl. Ještě v březnu připlouvalo na řecké ostrovy v průměru kolem 900 lidí denně, v dubnu už to bylo osmkrát méně - kolem 120 lidí denně. Pokles pak vynikne ve srovnání s únorem, kdy Řecko registrovalo denně kolem dvou tisícovek nových běženců.

Podle údajů řecké policie bylo dosud na základě dohody s Tureckem vráceno 441 uprchlíků, dalších 8500 lidí ale stále čeká na řeckých ostrovech na vyřízení žádostí o azyl.