Řecký bankrot je opět na scéně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz, kolaz E15

Na více než dvouleté dno včera během dne spadly evropské akcie kvůli zhmotňující se hrozbě, že Řecko se bankrotu nevyhne. Problémy se opět dotýkají i ostatních států Evropy – Itálie včera v aukci jednoročních dluhopisů zaplatila úrok 4,2 procenta, zatímco před měsícem to byla necelá tři procenta. Francie – hlavně její banky – jsou pod tlakem z obnovených spekulací, že agentury chystají snížení ratingu země kvůli jejich řeckým expozicím.

Nejzávažnější zvěsti se ovšem točí kolem Řecka: náměstek ministra financí Filippos Sachinidis prohlásil, že země má peníze jen do října, a pokud nedostane do té doby mezinárodní pomoc, zbankrotuje. Poradce německé vlády Lars Feld uvedl, že Řecku nebude stačit ani v červenci dohodnutá pomoc a bude se muset přistoupit k řízené restrukturalizaci dluhu s umazáním poloviny jeho hodnoty.

Navíc se množí informace o tom, že hlavní nositel řecké pomoci, jímž je Německo, už nebrání krachu této země. V Německu se podle Der Spiegel údajně připravuje plán na vyhození Řecka z eurozóny a znovuzavedení drachmy.

To tamní ministerstvo financí odmítlo, nicméně německý vicekancléř a ministr hospodářství Philipp Rösler v deníku Die Welt možnost krachu Řecka připustil. Podle něj by pak evropský záchranný fond EFSF sloužil jako pojistka proti řetězové reakci evropských trhů. Výnos na dvouletých řeckých dluhopisech včera přesáhl raketových 62 procent. Německá kancléřka Angela Merkelová ale bankrot Řecka odmítá a chce zemi dopřát více času na vyřešení problémů.

Pod velký tlak se dostaly akcie evropských bank. Lídrem včerejších propadů byla Société Générale, navzdory tomu, že ústy svého šéfa Frédérica Oudey uvedla, že má v dluhopisech PIIGS jen čtyři miliardy euro, bude rozprodávat majetek a propouštět. Akcie matky Komerční banky propadaly až o deset procent.

Erste, matka České spořitelny, ztrácela přes osm procent. Rakousko prohlásilo, že bude od bank, které mají hodně byznysu ve středo a východoevropském regionu, požadovat navýšení kapitálu o dodatečná 1,5 procenta. Navíc prý chce žalovat Maďarsko za plán, podle nějž by banky měly nést část ztrát z úvěrů v cizích měnách.