Řecký ministr nevyloučil vznik vlády národní jednoty ani předčasné volby

Ilustrační foto z Řecka

Ilustrační foto z Řecka Zdroj: ctk/AP

Nový záchranný plán pro předlužené Řecko, o kterém eurozóna nyní s Aténami jedná, je bez podpory opozice neproveditelný, prohlásil ministr práce a sociální solidarity Panos Skurletis, který rovněž nevyloučil, že kvůli schválení dohody nakonec vznikne vláda národní jednoty. Skurletis, který je členem vládní levicové strany Syriza, čeká ještě letos předčasné parlamentní volby. Nejsilnější řecká opoziční strana Nová demokracie již naznačila, že úsporný balíček tento týden v parlamentu podpoří.

„Za jiných okolností, pokud by byla situace normální, kdyby nebyly žádné kapitálové kontroly a bankovní potíže, tak bych rozhodně řekl, že je třeba vypsat volby,“ řekl Skurletis. To ale podle něj za současné situace není možné, protože nyní je třeba zemi stabilizovat.

K dohodě o nové finanční pomoci Skurletis řekl, že to není to, co vláda chce. Uvedl také, že není možné kritizovat ty, pro které je těžké s ujednáním souhlasit. Zároveň řekl, že ti poslanci, kteří se postaví proti, by měli odstoupit.

Skurletis nyní vidí jen dva scénáře, jak v případě vládní nejednoty podmínky programu schválit. První možností je podle něj podpora opozice, tou druhou vláda národní jednoty. Opoziční proevropská liberální strana To Potami již dala na vědomí, že sice nemá zájem vytvořit společný kabinet se Syriza, je ale v zájmu Řecka připravena dohodu v parlamentu podpořit.

Evangelos Meimarakis, šéf nejsilnější řecké opoziční strany Nová demokracie, dohodu dojednanou v Bruselu uvítal. Jak uvedl, díky ní může „Řecko popadnout dech a pokusit se s rozvážností a zodpovědností opět najít své pevné místo v Evropě“.

Vládní změny předpovídá i řecký tisk
V reakci na nynější jednání v Bruselu o osudu předluženého Řecka očekává řecký tisk změny ve vládě a také rozpad Syrizy, tedy ultralevicové vládní strany premiéra Alexise Tsiprase. Řecko, které bude muset na důrazné naléhání eurozóny přistoupit k tvrdým reformám a dalším opatřením, prý čeká týden utrpení. Postoj Německa, které nekompromisně trvá na splacení řeckých dluhů a které žádá po Aténách finanční disciplínu, kritizují levicové deníky, podle nichž se z Berlína stal lichvář.
„Historický summit o zachování eura v Řecku“, píše o vyjednávání v Bruselu konzervativní deník Kathimerini. Ten se také věnuje očekávaným změnám ve vládě. „Alexis Tsipras musí svůj kabinet přestavět, nebo vytvořit vládu národní jednoty,“ dodal list.
Podle soluňského deníku Thessaloniki čeká nyní Řecko týden utrpení. „Úsporný program, o kterém summit jedná, povede k rozštěpení řecké vládní strany Syrizy,“ konstatoval.
Podle levicově liberálního listu Ta Nea před Evropskou unií leží gordický uzel. „Summit šéfů eurozóny zažil dramatickou noc,“ komentoval noční vyjednávací maraton v Bruselu. Deník zároveň kritizoval postoj Berlína a uvedl, že Němci svými lichvářskými požadavky vyvolali na mezinárodní úrovni rozhořčení.
Také levicový deník Efimerida vnímá postoj Německa a dalších unijních států kriticky. „Setkání dominovala Schäubleova pomstychtivá politika proti řecké vládě,“ konstatoval. „Eurosummit představuje černou kapitolu v evropských dějinách,“ napsal list.
Konzervativní deník Eleftheros Typos upozorňuje na následky, kterým Řecko bude čelit. „Země stojí před obrovským úsporným programem. O budoucnosti Řecka rozhodoval noční thriller v Bruselu,“ uvedl.

Bývalý ministr financí a předseda opoziční strany Pasok Evangelos Venizelos označil dohodu za „tvrdou a ponižující a mnohem horší než dvě memoranda, které byla před ní“. Jak nicméně dodal, „Řecko se vyhnulo odchodu z eurozóny a absolutní katastrofě“.

Největší hrozbou pro premiéra Alexise Tsiprase je asi vzpoura v jeho levicové formaci, kde stále ostřeji vystupují příznivci takzvané levicové platformy. K ní se nepřímo hlásí i předsedkyně parlamentu Zoi Konstantopuluová, která v neděli dokonce vyzvala k „ozbrojenému odporu“ proti evropským vyděračům.

Dnes se někteří poslanci Syrizy nechali slyšet, že to, co se v Bruselu dojednalo, je „vůbec nejhorší možná dohoda…vzhledem k tomu, že zachovává status země jako dluhové kolonie pod vládou Evropské unie vedené Němci“.

V editoriálu na řecké internetové stránce Iskra, která je blízká právě levicové platformě, se mimo jiné píše, že nová dohoda podepsaná Tsiprasem je pro zemi ponížením.

Náměstek ministra pro reformu státní správy Jorgos Katrugalos přiznal, že uzavřená dohoda není přesně tou, která si vláda přála

„Řekové nesmí být zklamaní, naopak musí zůstat tvrdohlaví, stejně jako to udělali během referenda a celostátních protestů v rámci kampaně Ne až do úplného konce. Je potřeba říci Ne záchrannému programu, neoliberalismu a úsporným opatřením, které se v eurozóně institucionalizovaly,“ píše se dále v článku.

Právě proto zamířil dnes odpoledne Tsipras rovnou po návratu z Bruselu do svého úřadu v Aténách, kde začal jednat s ministrem financí Euklidisem Tsakalotosem a dalšími představiteli vládní strany.

Náměstek ministra pro reformu státní správy Jorgos Katrugalos přiznal, že uzavřená dohoda není přesně tou, která si vláda přála, zemi ale může pomoci dostat se z krize. Všem v Řecku je podle něj jasné, že premiér v Bruselu dělal, co mohl. „Základní povinností vojáka je nevzdat se a zůstat živý do další bitvy. Myslím si, že v tom premiér uspěl,“ dodal Katrugalos.