Řecký rozpočtový schodek prudce roste

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Řecku se nedaří dostat pod kontrolu státní finance. Navzdory všem úsporným opatřením dosáhl letošní rozpočtový deficit již 20 miliard eur. Premiér Antonis Samaras požádal věřitele o další prominutí dluhu.

Podle německého magazínu Der Spiegel se tak ukazuje, že Řecku chybí ve státní kase peněz, než se dosud předpokládalo. Podle zástupců takzvané trojky, tedy Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, je rozpočtový schodek téměř dvojnásobný oproti dosud přiznaným číslům. Jen pokud dokáže Řecko tuto mezeru zacelit, může pomýšlet na další část mezinárodní pomoci.

Řecká vládní koalice se dosud nedokázala dohodnout na dalším úsporném balíčku, který by měl státní pokladně ušetřit 11,5 miliardy eur. Na úspěchu jednání přitom závisí uvolnění další tranše finanční pomoci ve výši 31,5 miliardy eur.

Jank napsal Der Spiegel, Samaras několikrát žádal věřitele z řad států, aby Řecku odpustili další dluhy. Přinejmenším Německo to ale odmítá.

Francie žádá pro Řecko více času

Podle francouzského premiéra Jeana-Marca Ayraulta by Řecko mělo na plnění rozpočtových cílů dostat víc času. Dodal, že Řecko by nemělo opouštět eurozónu.

Řecko nyní čerpá druhý záchranný úvěr 130 miliard eur. V roce 2010 začalo čerpat první půjčku 110 miliard eur, během čerpání se ale ukázalo, že záchranný úvěr Řecku nebude stačit. Atény se proto dohodly na restrukturalizaci dluhu a nových podmínkách čerpání.

Více než 90 procent Řeků se podle průzkumu agentury MRB domnívá, že chystaná úsporná opatření jsou nespravedlivá a poškozují nejchudší část společnosti. Opatření zahrnují například snižování mezd a důchodů.

Zhruba dvě třetiny Řeků nicméně podle průzkumu chtějí, aby Řecko zůstalo součástí eurozóny. Spekulace o odchodu Řecka z měnové unie oslabily poté, co v zemi v červnu vznikla proevropská vláda. Při životě je však udržují problémy Řecka s plněním podmínek úvěrové pomoci.

Italský premiér Mario Monti v rozhovoru pro dnešní vydání řeckého listu Katimerini vyzval Atény k pokračování v úsporách. Současně Řecko ujistil, že eurozóna neusiluje o jeho vyloučení ze svých řad. „Odchod Řecka z eurozóny je scénářem, o kterém nikdo neuvažuje,“ řekl Monti. „Řecko již dosáhlo velkého pokroku a musí pokračovat v procesu rozpočtové disciplíny a strukturálních reforem, protože to je v jeho nejlepším zájmu,“ dodal. Miloše Zemana.