Reformy v Itálii a ve Francii jsou podle Merkelové nedostatečné

Hollande a Merkelová

Hollande a Merkelová Zdroj: ctk

Vlády Itálie a Francie musejí udělat víc, aby své rozpočty na příští rok uvedly do souladu s pravidly Evropské unie, řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Evropská komise již oznámila, že sedmi zemím eurozóny hrozí, že v příštím roce nedodrží unijní rozpočtová pravidla. Brusel posuzoval rozpočtové plány většiny zemí platících společnou evropskou měnou euro. V případě Francie, Itálie a ještě Belgie komise situaci znovu posoudí v březnu příštího roku.

Italové na její slova zareagovali rozladěně a kancléřce vzkázali, že by se raději měla starat o problémy německé ekonomiky. Vysoký italský představitel vzápětí označil za „politováníhodné“, že Merkelová považuje reformy, které zavádí italský premiér Matteo Renzi, za nedostatečné.

„Italská vláda by si sama nikdy nedovolila známkovat jiné členské státy EU. Žádáme Německo o stejný respekt,“ prohlásil státní tajemník pro unijní záležitosti Sandro Gozi. „Možná by kancléřka Merkelová měla zaměřit svou pozornost na domácí poptávku v Německu, nedostatek investic či nerovnováhu platební bilance. Byl by to důležitý příspěvek, který Evropa od Berlína už dlouho očekává, avšak v tomto směru se očekávání dosud nenaplnilo,“ dodal tajemník.

Role se otočí

Také francouzský ministr financí Michel Sapin upozornil, že Německo má své vlastní problémy, například rozpadající se silnice anebo nízkou míru porodnosti. „Ve Francii děláme reformy ne proto, abychom potěšili jedny či druhé evropské představitele, ale proto, že jsou pro Francii nezbytné,“ prohlásil.

„Populace v Německu se každým rokem snižuje. Za deset či dvacet let díky tomu budeme v lepší pozici. Německo je teď v lepší pozici díky reformám, které uskutečnilo před desetiletím,“ řekl rovněž Sapin.

Evropská komise stanovila, dokdy musí „Francie a Itálie přijmout dodatečná opatření“, uvedla Merkelová s tím, že jde o oprávněný požadavek. „Komise ale také jasně řekla, že to, co dosud předložili, není dostatečné. A s tím já souhlasím,“ dodala kancléřka.

Čtvrtletní vývoj deficitu italského rozpočtu (v miliardách eur)Čtvrtletní vývoj deficitu italského rozpočtu (v miliardách eur) | TradingEconomics

Země platící eurem musely své plány na podobu rozpočtu na příští rok předložit komisi k 15. říjnu. S Bruselem, Paříží i Římem komise v minulých týdnech vedla intenzivní jednání.

Uvedené země se na nejvyšší vládní úrovni zavázaly na počátku příštího roku přijmout a realizovat strukturální reformy, které posílí hospodářský růst. Ve střednědobém horizontu to má zlepšit udržitelnost veřejných financí. Itálii a Belgii by jinak mohlo hrozit disciplinární řízení a Francii - druhé největší ekonomice bloku - pokuta, protože disciplinární řízení už s ní je vedeno.