Republikánský kandidát Ted Cruz: Obamova regulace zbraní je protiústavní

Ted Cruz

Ted Cruz Zdroj: CTK

Americký prezident Barack Obama označuje za jednu z priorit svého funkčního období omezit násilnou činnost související se střelnými zbraněmi. Přesněji řečeno chce udělat něco pro to, aby se už nemohly opakovat tragédie způsobené střelbou vyšinutého jedince na nic netušící lidi.

Jako třeba v červnu loňského roku, kdy v Charlestonu vstoupil jednadvacetiletý muž do kostela a postřílel devět lidí včetně pastora. Obama tehdy na incident reagoval slovy: „Opět byli zavražděni nevinní lidé kvůli tomu, že někdo, kdo chtěl rozsévat zkázu, neměl nejmenší problém si opatřit zbraň.“

Zastánci práva na nošení zbraně ale považují Obamovy kroky za porušení základní občanské svobody a hodlají se obrátit na soud. Jejich argumenty však leckdy působí dojmem, že materiál nečetli. Zvláště pro Evropany je zarážející, jaké pozdvižení vyvolává už samotný nápad prověřovat, zda zbraněchtivý zákazník není třeba psychopat nebo několikanásobný vrah.

„Místo, aby se soustředil na zločince a teroristy, jde po těch nejvíce zákona dbalých občanech,“ prohlásil republikán a šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Prezidentský kandidát Ted Cruz označuje nařízení za protiústavní a založil petiční webovou stránku nazvanou „Obama chce vaše zbraně“. A Donald Trump slíbil, že až bude prezidentem, Obamův výnos zruší.

Obama chce především zavést kontrolní mechanismy, díky nimž se zbraně nedostanou do rukou potenciálně nebezpečných lidí.

Hlavní body Obamova legislativního nařízení
Jednotlivé státy budou evidovat občany, kteří nemají právo na koupi zbraně kvůli duševní chorobě nebo domácímu násilí
FBI přijme více než 230 lidí na prověřování trestní minulosti lidí, kteří si budou chtít zbraň pořídit
Kongres byl požádán, aby vyčlenil 500 milionů dolarů na zlepšení dostupnosti péče o duševní zdraví Američanů
Ministerstva obrany, spravedlnosti a vnitra mají zkoumat technologické možnosti, jak zlepšit bezpečnostní pojistky u zbraní