Rijád poprvé nabídne své bondy cizině

Saúdská Arábie právě pořádá summit, který má více provázat geograficky vzdálené, ale ekonomicky podobně silné regiony Blízkého východu a Latinské Ameriky. Na rijádském letišti tak král Salmán bin Abd al-Azíz (vpravo) přivítal venezuelského prezidenta Nicoláse Madura.

Saúdská Arábie právě pořádá summit, který má více provázat geograficky vzdálené, ale ekonomicky podobně silné regiony Blízkého východu a Latinské Ameriky. Na rijádském letišti tak král Salmán bin Abd al-Azíz (vpravo) přivítal venezuelského prezidenta Nicoláse Madura. Zdroj: profimedia.cz

Chudnoucí vláda v Rijádu chystá bezprecedentní krok. Poprvé v historii nabídne ropné království své dluhopisy zahraničním investorům. Saúdští Arabové zamýšlejí napřesrok získat od přespolních věřitelů až osm miliard dolarů, peníze pomohou zalátat obrovské díry ve veřejných financích, které vládě způsobil propad cen ropy. Rijád hraje o čas, ratingové agentury už pohrozily, že zemi zhorší známky. Dluh by se tak mohl podstatně prodražit.

„Bondy mohou být vydány už počátkem příštího roku,“ zmínil pro agenturu Reuters nejmenovaný bankéř z oblasti Perského zálivu obeznámený se situací. Doposud nabízel Rijád svůj dluh jen saúdskoarabským bankám. Ovšem poté, co z nich takto během léta vláda odčerpala v přepočtu přes pět miliard dolarů, začaly v zemi růst úrokové sazby. Vladaři se tak v zájmu stability finančních trhů rozhodli obrátit i na zahraniční hráče.

Dluhopisové emise mohou perspektivně nabrat na síle, podle odhadů agentury Moody’s bude totiž jen za letošek chybět ve státní kase na 110 miliard dolarů, což odpovídá takřka pětině ročního výstupu tamní ekonomiky. Osmdesát procent rozpočtových příjmů totiž země získává prodejem ropy, její ceny přitom oproti loňsku propadly na polovinu.

„Úvěrové riziko Saúdské Arábie se jen během posledního měsíce zdvojnásobilo na úroveň neviděnou od roku 2009, pravděpodobnost bankrotu země zároveň vzrostla z 0,3 na 0,5 procenta,“ upozorňuje analytička Moody’s Irina Baronová.

Sa GDP Annual Growth Rate

Agentura zároveň předpokládá prudké zpomalení saúdskoarabské ekonomiky. Zatímco během poslední dekády ropa poháněla hospodářství v průměru o 5,5 procenta ročně, v příštích dvou letech má být tempo méně než poloviční.

Bankéři z regionu Perského zálivu očekávají, že Rijád nabídne investorům nejprve papíry s desetiletou, později s třicetiletou splatností. Podle odhadů MMF se zadluženost království do konce roku 2020 takřka ztřicetinásobí na necelou polovinu tamní ekonomiky.