Řím se opět dožaduje pomoci s uprchlíky

Matteo Salvini

Matteo Salvini Zdroj: profimedia.cz

V italské koalici se objevují trhliny, pro Hnutí pěti hvězd je Salvini v záležitosti imigrace zřejmě až příliš radikální.

Itálie trvá na tom, že zodpovědnost za zachráněné běžence ve Středozemním moři musí nést všechny země Evropské unie. O lodě s uprchlíky se přitom pře nejen s dalšími státy, napětí panuje i uvnitř koalice. Populistické Hnutí pěti hvězd (M5S) patrně nesdílí tak radikální postoj jako její partner, antiimigrační Liga.

Ministr vnitra a šéf Ligy Matteo Salvini od svého nástupu do funkce odmítá do italských přístavů vpouštět lodě se zachráněnými imigranty. Naposledy se Řím dostal do sporu s Maltou. Salvini chtěl, aby se postarala o rybářskou loď s 450 běženci, jako alternativu navrhl jejich návrat do Libye. Zachráněné posléze převzala plavidla italské finanční stráže a agentury Evropské unie Frontex.

V sobotu večer oznámil italský premiér Giuseppe Conte, že Malta a Francie převezmou po padesátce pasažérů. O zbytek by se podle něj měly postarat další unijní státy. "Žádám vás o jasný důkaz sdílení zodpovědnosti při zvládání záležitosti migrace," napsal Conte představitelům EU. Premiér Andrej Babiš řekl, že Česká republika nikoho nepřijme. Trvá na rozdělování uprchlíků na principu dobrovolnosti.

V posledních dnech je přitom zřejmé, že ani italská vláda se nedokáže dohodnout na tom, jak radikálně situaci řešit. Salvini mimo jiné vystoupil také proti tomu, aby bylo na italský břeh vpuštěno 67 lidí z lodě pobřežní stráže Diciotti, která převážela uprchlíky zachráněné remorkérem Vos Thalassa. Jeho posádka předtím hlásila, že na palubě došlo ke konfliktu, při kterém se cítila ohrožena na životě. Odehrál se údajně v okamžiku, kdy se pasažéři dozvěděli, že by mohli být vráceni do Libye.

Ministr dopravy Danilo Toninelli z M5S nasměroval Diciotti do sicilského Trapani, ale Salvini odmítl udělit souhlas s vyloděním pasažérů, dokud se incident neprošetří. Conte běžencům nakonec umožnil loď opustit, podle některých zdrojů na základě telefonátu s prezidentem Sergiem Mattarellou.

Šéf Hnutí pěti hvězd a vicepremiér Luigi Di Maio ve čtvrtek naznačil, že při odmítání lodí je třeba rozlišovat. "Pokud má loď italskou vlajku, je složité ji nevpustit do italského přístavu, protože to vytváří nebezpečný precedens," uvedl.