Riu de Janeiru docházejí peníze na zdravotnictví, platí výjimečný stav

Brazilské Rio de Janeiro

Brazilské Rio de Janeiro Zdroj: CC BY 2.0: Ramon Llorensi; Flickr

Guvernér brazilského státu Rio de Janeiro vyhlásil výjimečný stav pro zdravotnický sektor. Důvodem jsou vážné finanční potíže, s nimiž se druhá nejsilnější brazilská ekonomika potýká. Kliniky, nemocnice i pohotovosti omezily služby nebo pozavíraly celá oddělení, o vánočních svátcích byli nemocní posíláni domů. Zdravotnický sektor Ria, kde se budou v srpnu konat olympijské hry, nemá na vybavení, léky ani mzdy zaměstnanců.

Guvernér Luiz Fernando Pezao vyčlenil na zajištění nejnaléhavější péče 45 milionů realů (623 milionů korun), ale sektor se neobejde bez další státní pomoci. „Je tady velmi obtížná situace, možná nejobtížnější ze všech brazilských států. Počítáme s pomocí federální vlády,“ řekl Pezao.

Výjimečný stav je vyhlášen na 180 dní a má trvat ještě v červnu, přičemž v srpnu začnou olympijské hry. Brazílie prožívá nejhlubší hospodářkou krizi za minulých 25 let.

Rio de Janeiro produkuje 67 procent brazilské ropy a 40 procent plynu a je nejvíc postiženo propadem cen na světových trzích.

Stát už kvůli tomu nějakou dobu krátí rozpočet ve zdravotnictví, ale také školství. Ve zdravotnickém sektoru dluží 1,4 miliardy realů za mzdy a léky a aby mohl obnovit provoz v zavřených klinikách a na nemocničních odděleních, potřebuje velmi rychle 350 milionů realů.

Agentura Reuters píše, že situace je o to složitější, že v Brazílii prudce přibývá případů nákazy virem zika, který přenášejí komáři.

První případ byl zaznamenán v květnu a teď se odhaduje, že bylo nakaženo až 1,3 milionu lidí. Symptomy sice nejsou vážné - je to horečka, vyrážka, bolest hlavy a kloubů, ale zdravotníci začínají mít podezření, že virus může poškodit plod, nakazí-li se jím těhotná žena.

Brazílie na pokraji epidemie

Mimořádně totiž přibylo případů vrozené vývojové vady mikrocefalie. Zatímco loni se s tímto postižením v Brazílii narodilo 150 dětí, letos jich bylo 2700. Jde o vážné postižení, při němž se u plodu předčasně ukončí vývoj mozku a hlavy.

Rodrigo Stabeli z výzkumného ústavu Fiocruz v Riu de Janeiro řekl, že Brazílie, v níž se každý rok narodí 200 až 300 tisíc dětí, je na pokraji epidemie. „Jde o virus, o němž mnoho nevíme, připravujeme se na neznámé,“ řekl.

Někteří porodníci jsou natolik znepokojeni, že začali ženám doporučovat, aby se nesnažily otěhotnět v období dešťů, kdy je komárů nejvíc. „Všechny ženy, které chodí do mé ordinace a které jsou těhotné nebo otěhotnět chtějí, jsou mimořádně znepokojené, dalo by se to nazvat panikou,“ řekla lékařka Helga Monacová.

Světová zdravotnická organizace nedávno vyzvala úřady v amerických státech, aby začaly sledovat možné souvislosti mezi neurologickými problémy nebo vrozenými vadami a případy nákazy virem zika.