Rodák ze Senegalu mění s pomocí zahrádkářů dějiny, míří do Spolkového sněmu

Poslanec za SPD Karamba Diaby

Poslanec za SPD Karamba Diaby Zdroj: profimedia.cz

V Německu žije od roku 1985, narodil se ale v Senegalu. Před pěti lety Karamba Diaby vstoupil do SPD a o víkendu jej voliči posunuli do poslaneckého křesla. Stane se tak prvním černochem v německém Spolkovém sněmu.

Diaby se ucházel i o přímý mandát v Halle, proti politickému nováčkovi zde ale stáli ostřílení matadoři včetně ministerských tajemníků či dlouholetých poslanců. Vstup do německého parlamentu mu zajistilo teprve třetí místo na kandidátce sociálních demokratů v Sasku-Anhaltsku.

Do politiky sice Diaby vstoupil až v roce 2009 jako městský zastupitel v Halle, od roku 2011 působí jako referent pro integraci v Magdeburgu. Přesto se ale od počátku předvolebního boje těší pozornosti nejen německých médií. Diaby měl navíc snadnou výchozí pozici, jeho předchůdce před čtyřmi lety v Halle propadl, když získal jen 15 procent hlasů.

Diaby se ale chce vyhnout tomu, aby ho voliči chápali jen jako exota. Ve Spolkovém sněmu se nechce zabývat jen sobě vlastní politickou integrace menšin, slibuje i prosazení celoplošné minimální mzdy, vyrovnání důchodů mezi východem a západem či bezplatné vzdělání.

Do politiky přes zahrádky

Svým původem se Diaby nijak netají. Narodil se v roce 1961 ve vesnici Marsassoum nedaleko Dakaru. Ve třech měsících mu zemřela matka, v sedmi letech i otec. Diaby poté vyrost u své sestry a v Dakaru vystudoval geologii a biologii. V Senegalu žil do svých 24 let, kdy využil možnost studovat ve Východním Německu. Do roku 1991 studoval chemii v Halle.

Po pádu Berlínské zdi začal pracovat na doktorské práci „Zamoření zahrádkářských kolonií v Halle“. Poměrně bizarní téma mělo politické pozadí. Tehdejší radnice chtěla s poukazem na zamoření půdy zahrádky zrušit a na pozemky změnit na stavební parcely. Diaby ale prokázal, že v půdě se nadměrné množství chemikálií nevyskytuje a kolonie mohly zůstat.

Diabyho politickou kariéru tak odstartovali právě zahrádkáři. Díky nim se dostal do podvědomí obyvatel Halle. Vazby na obyvatele kolonie mu zůstaly dodnes, jeho rivalové mu proto občas přezdívají „politický mluvčí zahrádkářů z Halle“. Diabymu to ale nevadí, místní zahrádkáři totiž tvoří jeho voličskou základnu. Ještě na začátku víkendu proto obcházel kolonii Am Fuchsberg a rozdával své volební letáky.

Absolut Merkel