Rok Ruska, Číny a tajných služeb

Si Ťin-pching, Vladimir Putin

Si Ťin-pching, Vladimir Putin Zdroj: ctk

V roce 2014 budou pokračovat současné globální tendence. Rusko se bude snažit připoutat si k sobě stále více prstenec okolních zemí, také Čína se zřejmě pokusí rozšířit svůj geopolitický vliv.

Odstředivé tendence naopak hrozí v Evropské unii, což mohou ukázat volby do Evropského parlamentu. V Jižní Americe se dají očekávat další změny v boji proti obchodu s narkotiky i další nepokoje. Spojené státy s největší pravděpodobností zažijí nové prověrky svého mezinárodního postavení.

Lotyšsko

Pobaltská země se včera stala osmnáctým členem eurozóny. Lotyšská vláda, která tak jde proti evropskému proudu, si od zavedení eura slibuje posílení důvěry v měnovou stabilitu země a tím příliv investorů. Lidé však z nové měny zatím příliš nadšení nejsou.

Evropská unie

V květnu se bude po pěti letech rozhodovat o složení Evropského parlamentu. Zatím se o klání mluví především v souvislosti s posilováním extrémní, protievropsky laděné pravice, která se před hlasováním snaží co nejvíce sjednotit.

Ukrajina

Nejen prezidenta Viktora Janukovyče velice zajímá, zda se obyvatelé nespokojení s proruským kurzem země vrátí po oslavách Nového roku a Vánoc masově do ulic. Pokud bude politická krize pokračovat, může mít velké následky, nelze vyloučit ani štěpení země. Ani při zažehnání nepokojů nebude pro Janukovyče snadné poradit si s rozsáhlými hospodářskými potížemi.

Rusko

V únoru bude celý svět přihlížet, jak dopadne dosud nejdražší zimní olympiáda v historii, kterou má v úmyslu bojkotovat už řada státníků. Největší výzvou pro prezidenta Vladimira Putina je však udržení bezpečnosti akce. Svět bude sledovat i to, zda si Putin nadále bude upevňovat vliv v zemích bývalého SSSR.

Čína

Od nového vedení se čeká, že přijde s dalšími konkrétními kroky k reformě hospodářského systému, zmírnění sociálního napětí, zlepšení životního prostředí a snížení korupce mezi stranickými a armádními špičkami.

Východočínské moře

Celé moře a ostrovy Senkaku obzvlášť jsou symbolem stoupajícího napětí mezi vojensky sílící Čínou, od pacifismu ustupujícího Japonska i dalších hráčů v regionu.

Blízký východ

Rozuzlení syrské krize je stále v nedohlednu a příliš optimistické nejsou ani vyhlídky dalších zemí arabského jara, tedy Egypta, Libye a Tuniska. Nový rok ale skýtá naději na další uvolňování napětí ve vztazích mezi Západem a Íránem.

Řecko

Předsednictví Evropské unie bude první půlrok v řeckých rukou, což klade další velké nároky na vládu Antonise Samarase. Očekává se, že Atény budou stavět hlavně na agendě bankovní unie, ilegální migrace a nezaměstnanosti mladých. Předsednictví zadlužené země prý bude „nízkonákladové“, většina akcí se má uskutečnit doma.

Velká Británie

Země se patrně bude dále vyhraňovat vůči Evropské unii. Britové budou od počátku roku sledovat, zda do království ve velkém měřítku začnou proudit Rumuni a Bulhaři za prací. Premiér David Cameron tak bude pod stále větším tlakem, aby se snažil změnit unijní pravidla, získal pro Londýn z Bruselu zpět pravomoci či urychlil rozhodnutí o setrvání Británie v EU. V září naopak Skotové v referendu rozhodnou, zda chtějí setrvat v království.

Brazílie a další země regionu

Minulý rok zachvátily jednu z největších zemí světa sociální nepokoje. Je možné, že se budou stupňovat s blížícími se parlamentními a prezidentskými volbami, ve kterých bude současná hlava státu Dilma Rousseffová usilovat o znovuzvolení. Situace v zemi bude o to sledovanější, že se tam v létě uskuteční světový šampionát ve fotbale. Volby se budou konat také v Uruguayi a Kolumbii. Zajímavý bude i vývoj ve Venezuele, kde může prezident Nicolás Maduro pokračovat v populistických opatřeních.

USA

Demokraté a republikáni se počátkem listopadu opět střetnou ve volbách do Kongresu. Pravice považuje hlasování za příležitost využít současné nespokojenosti Američanů s prezidentem Barackem Obamou kvůli zdravotnické reformě. Půjde však i o tvrdý vnitrostranický boj mezi radikálním křídlem republikánské strany, které reprezentuje hnutí Tea Party, a umírněnými. Napínavé proto budou už primárky.

Analýza: Ukrajina Rusko potřebuje, krizí zasažená EU ji vlastně ani nechce

Rusové chtějí vydělat na Severovýchodní cestě, staví nové ledoborce